Den öppet homosexuelle manusförfattaren Ryan Murpy, skapare av bl.a. den kritiker- och publikhyllade dramaserien Nip/Tuck, kommer med den nya dramamusikalserien Glee till hösten. Serien, som hakar på den rådande High School-trenden, som uppstått i eftermälet av succén med High School Musical-filmerna, spås bli något av en blandning mellan Nip/Tuck och just de filmerna.

Glee kommer att handla om hur Will (Matthew Morrison), en ny optimistisk lärare på fiktiva McKinley High School i Ohio, bestämmer sig för att ta över skolans ”Glee Club” (en form av körgrupper som finns på universitet i England och USA) för att få dem att ställa upp i, och vinna, en årlig nationell showtävling. Problemet är att konkurrensen är enorm och de elever Will har till sitt förfogande är allt annat är framgångssagor. Medlemmarna i McKinley Glee Club är nämligen en grupp utstötta och missanpassade ungdomar som dagligen får handskas med de ”coola” elevernas ständiga förtryck. Men med Wills hjälp kanske de kan vinna den årliga tävlingen och äntligen få sin efterlängtade revansch…

Serien verkar således bli en klassberättelse om hierarkisystemen inom skolan, fokuserad på kampen mellan ”töntarna” och de ”coola”, och även denna gång är klasskriget utryckt i sång- och dansnummer. Spontant kan temat kännas något kommersiellt i sammanhanget då Murphy genom Nip/Tuck gjort sig känd för sitt råa berättande och vågade ansatser i problematiseringen av sexuellt sökande, sado-masochism, pornografi, incest, homo-, bi-, transsexualitet. Men förhoppningsvis lyckas Murphy vända ut och in på High School-genren och genom sin brutala berättarteknik förvandla denna klichéartade amerikanska favorit till något nytt, vågat och provokativt.

Om serien kommer till Sverige är dock ännu inte känt, men flertalet av Ryan Murphys andra serier och projekt har nått svensk tv, så chansen är förhållandevis stor.

Läs mer om serien och karaktärerna på seriens hemsida:
fox.com/glee