Att björnkulturen är på frammarsch världen över går inte att ta miste på! I Göteborg är det stans Bear Club som står för att utveckla den speciella kultur som utgår från killar med kraftiga kroppar och mycket hår. Men mer än det är björnkulturen en avslappnad och välkomnande miljö för alla killar.
– Det är flera av våra medlemmar som upptäckts klubben just för att det är en så social klubb, säger Joffen från Göteborg Bear Club. Många äldre har faktiskt kommit ut för första gången just när de kommit in i björnvärlden. Här kan man känna sig trygg och säker.
Idag har klubben ett 70-tal medlemmar och man arrangerar regelbundet pub-kväll på Haket och gör gemensamma sociala aktiviteter som går på bio och badar tillsammans.
– Många tror ofta att man måste vara ”björn” för att få vara med, säger Joffen. Men det handlar inte bara om det. Man kan såklart gärna vara björn eller så gillar man den miljö vi skapat. Så egentligen kan alla killar vara med.
– Det vi försöker göra är att skapa ett ställe för vuxna män att kunna gå ut och dansa på, det saknar Göteborg. Ett ställe där man inte måste känna att man är jätte”snygg” och smal utan man kan vara precis den man är.
I Norden finns det björnklubbar förutom i Göteborg även i Stockholm, Oslo, Sør-landet i Norge, två i Danmark, en stor klubb i Finland och en aktiv klubb på Island. Joffen berättar att det finns ett nära samarbete mellan Göteborg och Oslo och att en gång om året träffas de Skandinaviska klubbarna för att samordna verksamheten.
– Och jag ser gärna ett ökat samarbete mellan klubbarna, säger han och tipsar om att Bamseklubben i Oslo har 10-årsjubileum i år och har en stor fest i samband med Skeive Dager.
Bear Weekend pågår fredag till söndag i Göteborg och inleds med en Bear Swimming på Valhallabadet och avslutas med ett badbesök på Saltholmen. Däremellan blir det pub, picknick och fest.