Michael Jackson var en levande legend. Med sina banbrytande musikvideos, bombastiska scenframträdanden och fenomenala dans förändrade han musikvärlden och påverkade en hel generation. På åttiotalet bedömdes småkillars coolhet utifrån hur bra moonwalk de kunde göra. I alla fall där jag växte upp.

I natt svensk tid larmades räddningstjänsten i Los Angeles till Michael Jacksons hem i Holmby Hills. När de kom dit hade stjärnans hjärta slutat slå. Trots återupplivningsförsök avled Michael Jackson senare på UCLA-sjukhuset.

The King of Pop blev 50 år gammal.

Han lämnade tre barn efter sig.

– Jag känner så för hans tre barn och hans familj. Gud välsigne dem. Världen har förlorat en av sina största, men hans musik kommer att leva för alltid, sade vännen Madonna, som inte kunde sluta gråta när hon fick beskedet, till People Magazine.

Nyheter om Michael Jackson har på senare tid mycket handlat om rykten om övergrepp mot minderåriga. Anton Glanzelius, som efter succén i Lasse Hallströms Mitt liv som hund 1985 spenderade en del tid med stjärnan, berättar i TV4 Nyhetsmorgon att han aldrig märkte av något sådant.

– Om inte det är något fel att käka chips, menade han.

DN:s kulturfenomen Fredrik Strage höll med och menade att Jackson inte ville ligga med barn, utan snarare kände att han var ett barn själv.

Nästa månad skulle Michael Jackson inlett en rekordstor serie konserter – 50 stycken – på O2 arena i London. Men underbarnet från Gary, Indiana, fick aldrig avsluta sina dagar på scen, där han levt nästan hela sitt liv.

Michael Jacksons liveframträdande av låten Billie Jean från succéalbumet Thriller på Motown 25 1983 är något av det bästa genom tiderna. Michael Jackson som inspirerades av danslegenden Fred Astaire och den street dance amerikanska ungdomar dansade på gatorna gjorde moonwalken världsberömd.

Just Madonna var tänkt som Michael Jacksons duettpartner till låten In the closet. Enligt ryktet ska Madonna ha tackat ja, men med ett krav: att hon i videon ska vara klädd som man och Michael Jackson som kvinna. Då blev det istället princessan Stephanie av Monaco som fick sjunga, och supermodellen Naomi Campbell som dansade i videon.

Michael Jackson revolutionerade musikvideobranschen. Mest kända är videorna till Thriller (regisserad av John Landis) och Bad (Martin Scorsese). Videon till Scream kostade sju miljoner – den dyraste musikvideon någonsin.