I onsdags proklamerade jag att amerikanska punkbandet Gossip fick sitt svenska genombrott efter en fantastisk spelning på Hultsfredfestivalen. Mest handlade det om Beth Ditto. Hur bra hon var. Hur hon är en ikon för kvinnor, feta och flator.

Det är lätt att glömma bandets andra flata. Hon håller sig helst i bakgrunden och trivs med det. Men när bandet släppte skivan Music for men tidigare i år var det just tatuerade trummisen Hannah Blilie som prydde omslaget.

– Det var Beths idé. Jag skulle aldrig ha anmält mig frivilligt till en sån grej. Fast de flesta tror nog att det är en kille på omslaget och skivan har ett genomgående gaytema så det blir passande queer. Fast visst, när jag ser mitt ansikte på enorma affischer i London tänker man lite att ”oh fuck”.

När man pratar Gossip är det oftast Beth som kommer på tal. Vem är Hannah Blilie?
– Jadu… bra fråga. Vem är jag? Jag är tvilling. Det är mitt stjärntecken och så har jag en tvillingbror. Hela bandet är lite inne på astrologi. Är det inte stort i Sverige?

Bara i vissa mindre…
– Kretsar?

Kulter.
– Haha! Men allt jag läser om hur tvillingar ska vara stämmer exakt in på mig. Beth har bokat en seans åt mig med en spåtant i San Francisco så fråga mig om en månad så vet jag vem jag är.

Har du fått mer uppmärksamhet efter nya plattan?
– Nja, inte märkbart. Vi får väl se. Jag trivs bra i bakgrunden. Jag har inte fått så mycket skit i skvallerpressen, men de har varit rätt hårda mot Beth. Det gör ont att läsa elaka texter om ens nära vänner, så jag läser sällan vad som skrivs om oss.

Det här är inte ert första Sverigebesök. Ni har spelat på Hultsfred och på en ladyfest i Stockholm. Vad tycker du om Sverige?
– Jag älskar Skandinavien. Alla är så frigjorda. Min släkt är norsk så det här känns lite som hemma.

Vad smäller högst – Hultan eller flatfest?
– Festen på Debaser var den bästa spelning jag någonsin gjort. Alla blev helt crazy! Fast festivaler är också helt ok. It’s all good.

Hur är det att vara ifrån sin flickvän?
– Vi är starka så det är ingen fara. Men nu är hon faktiskt med på turnén. Hon sitter strax här bakom, säger Hannah Blilie och höjer rösten i gospelsång.

– Oh, Nancy, what a fine woman she is!

Hon garvar.

Vad gillar du för tjejer?
– That’s for me to know and you to find out. Nej, men jag gillar flator. Inga straighta tjejer.

Efter konserten blir det fest vid turnébussen. Bandet har köpt en liten stärkare och om det är Hannah Blilie som rattar iPoden lär det bli en hel del Michael Jackson.
– Vad kan jag säga, han var störst. Jag var i Paris när jag fick reda på det. Vi hade just varit på Disneyland. What the fuck! Det är något skumt med det där med läkaren.

Många av era egna låtar har gaytema. Vilka andra band tycker du banar väg för hbt-rörelsen?
– The Men, CSS, Le Tigre… La Roux! Du måste höra La Roux! De är bäst.