Den galne gayfashionistan Brüno är för mycket för Ukrainas kulturministerium. Därför har man nu, enligt den brittiska tidningen Guardian, beslutat att förbjuda filmen.
Det går inte ens att visa en version som klipps ned för att inte bli allt för stötande. Den lösningen har gjorts i Storbritannien där dels en oklippt och dels en klippt version med lägre åldersgräns går på biograferna.
– Det ukrainska samhället är konservativt, säger en ukrainsk diplomat till The Guardian. Denna fråga diskuteras inte, men i realiteten är attityderna desamma som i Ryssland.
I ett uttalande som citeras av brittiska gaysajten Pinknews säger en icke namngiven parlamentsledamot från regeringspartiet att ”propagandan och utbredningen av homosexualitet i landet utgör ett hot mot nationell säkerhet, motsäger nationella intressen och underminerar människors rättigheter och friheter såväl som familjen.” Gaysajten hänvisar även till att den parlamentariska kommittén för frågor rörande yttrandefrihet kritiserat ”den ökade propagandan” för homofrågor.
I Sverige har filmen första veckan hamnat högt upp på tittartopparna. Mediarapporterna säger dock att det gått trögare i USA än man hoppats på.

Fullpackat och svettigt på Brüno-premiär Gay-fashionistan ”Brüno” förfärar och förtjusar med ny film