Tjo och stim på nätterna med en fullpackad festvecka och mängder av roliga saker att göra på dagarna. En omöjlig ekvation? QX ringde upp Fredric Hedberg, ST-läkare i invärtesmedicin på Södersjukhuset, för att få koll på vad man ska tänka på:

Fredric Hedberg, ST-läkare på SÖS.

– Det är det gamla vanliga som gäller, det finns inga genvägar. Du ska ta hand om dig, äta rätt, fylla på med vätska och få ordentligt med sömn.

När du säger fylla på med vätska, ska man dricka något speciellt?
– Man ska dricka saker som innehåller mineraler, salter och socker. Som juice eller näringsdrycker. Resorb är också bra för att hålla vätskebalansen på en bra nivå. Om det är soligt och varmt ökar risken att bli uttorkad och då ska man akta sig för det gamla modelltricket och INTE dricka mycket vanligt vatten, då kan man späda ut blodet och bli jättesjuk. Man ser ju ofta folk som går runt med en vattenflaska och tutar i sig rent vatten hela dagen, det kan sluta med att man blir yrslig, illamående och får huvudvärk.

Hur kan man förebygga baksmälla?
– Där finns det fortfarande bara en sak som gäller: att hålla nere alkoholmängden. Det går aldrig att komma ifrån. Vi kan resa till månen och yttre rymden men bakfylla har vi inget botemedel mot.

Salt och socker ger mildare baksmälla! (OBS! Bilden är ett montage)
Vad ska man göra när man vaknar trött på morgonen för att återhämta sig bäst?
– Då är vi tillbaka på punkt ett: lyssna på kroppens signaler och ta hand om dig. Har du hjärtklappning och är skakig och trött ska du vila mer. Och glöm inte att äta, du behöver socker dagen efter för kroppens eget sockerförråd blir inlåst när man är bakfull. Enzymerna som släpper ut sockret i blodet blir blockerade av alkoholen, därför måste man fylla på med socker oavsett om man har det upplagrat eller ej.

När du säger socker, vad ska man äta då, typ godis?
– Godis innehåller socker så visst kan man göra det, men kroppen behöver också riktig mat och långsamma kolhydrater för att komma igång så fyll på med mat och dryck som innehåller näring; socker, salt, vitaminer, mineraler.

Finns det något annat som man bör tänka på?
– Om man står på läkemedel, som till exempel lugnande eller antidepressiva, så ska man verkligen tänka igenom hur alkoholen påverkar en. Samma sak om man har diabetes, det är lättare att få lågt blodsocker när man dricker alkohol och vi får in många sådana fall på akuten. Något annat man inte ska glömma är att alkohol inte bara påverkar det fysiska utan även det själsliga, så tänk på att inte dricka när du är ledsen eller känslomässigt utsatt.

Se Prides alla fester i QX Gaymap!
Tisdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Lördag
Söndag