Anna Anka och de andra svenska lyxfruarna har slagit ned som bomber i TV och samhällsdebatt under hösten. Serien har fått en miljonpublik och är TV3:s mest lyckade egna tv-format sedan 1996.
– Det känns jättebra, och vi har firat med tårta och champagne, berättar han.
Robert Andersson tror att framgången beror på att programmen bygger på vår fascination för USA samtidigt som publiken känner igen sig i och med att huvudpersonerna är svenska.
– Ofta gillar vi det amerikanska och verklighetsserier som ”Real Housewifes”, men de är lätta att distansera sig till eftersom det är så främmande Sverige. Här är det samma amerikanska miljö men det handlar om svenska kvinnor och det berör mer, säger han och konstaterar att en annan del av framgången beror på ämnesvalen. Kvinnorollen, tjänstefolk och utseendefixering är ämnen som är kontroversiella i Sverige och väcker debatt.

De tre ”av-svenskade” svenskorna har i viss utsträckning också blivit gayikoner, något som Robert Andersson förklarar genom deras brott mot normerna.
– Alla gays älskar inte Anna Anka. Men det hon gör är att hon bryter mot tabun och mallar, och det gör ju många gaymänniskor också. Därför kan vissa säkert beundra personer som inte passar in i mallen. Många bögar gillar ju också diviga kvinnor, vi älskar den där divakulturen, och i den passar en sådan som Anna Anka in.

Huvudpersonerna i programmen är starka personligheter med tydliga åsikter, och Robert Andersson tror att det har bidragit till att serien blivit så stor. Men det har varit hårt arbete för teamet bakom produktionen, exempelvis när GPS-navigationen ledde dem fel och försenade tagningar, med irritation som följd.
– Jag grät några kvällar när det kändes som om allt skulle gå åt helvete. Ibland ville kvinnorna vara med och bestämma, och det vill ju jag som producent också. Det blev många långa telefonsamtal, och dessutom var det sjukt varmt i LA, och vi svettades hela tiden.

Allt var dock värt mödan, för Robert Andersson tycker att det blir som bäst när man har att göra med folk med starka åsikter. Han högaktar de tre kvinnorna för att de är som de är, oavsett om kameran är på eller inte.

Inför premiären skrev QX:s Ronny Larsson att ”Svenska Hollywoodfruar är höstens bästa tv-godis” i en recension. Denna text har nu intagit en hedersplats, berättar Robert Andersson.

– Vi har klistrat upp artikeln i lunchrummet på redaktionen, det är den finaste recension vi fått. Det är sant!