Kayode Shekoni lyser av härligt självförtroende där hon plöjer fram, slank och pigg i svart jacka och en underbar limefärgad mösstopp stickad av en kompis. Hon hinner hälsa på flera personer som hon stöter ihop med, till exempel artisten Andreas Lundstedt som hon jobbat med tidigare. Det blir många hjärtliga kramar och spontanta utrop. Kayo är hej och du med alla.
I år har hon ändrat fokus. Hon en av tre som satsar på en ny Stureplansinriktad gayklubb, Zipper, och i våras tog hon examen som hudterapeut. Märkligt nog låg utbildningen i samma hus som klubblokalen vid Norrlandsgatan, gamla och välkända kvarter för hennes del. Hon har nyligen öppnat skönhetssalong på Kungsholmen och publiktrycket till Zipper är högt.
Kayo hade samarbetat i 20 år med Johan ”JJ” Järpsten, musikproducent och låtskrivare som skrev hennes första låtar, och anlitats som stämningshöjande partypingla till Lino Club Stockholm som drevs i sju år av Torbjörn ”Tobbe” Nyman, då hon fick en förfrågan förra året om hon ville vara med i Zippersatsningen.
– Publiken känner mig, är hemma med mig och det jag gör borgar för kvalitet. Jag är bra på att skapa kul discostämning.

Zipper riktar sig delvis till en inte alltför purung publik som passerat 40-sträcket. Övervägande delen är gaypublik och killar men samtidigt betonar hon att klubben är straightfriendly, den gillar inte att utesluta någon grupp.
– Jag spelar mestadels disco och house med inriktning -70och -80 tal.
Hon är själaglad över att många yngre föredrar att hänga i hennes klubbrum, det är fler än hon trodde från början.
Klubben har satsat på att förbättra ljudanläggningen i lokalen och ska se till att logerna blir schystare. Sedan ska den bjuda in artister och arrangera fräscha shower. Kayo hyser en stark förkärlek för bra stripshower. Gogodans är party! Hon började redan som tonåring med gogodans på nattklubben Ritz och hos ”discomamman” Alexandra Charles som drev den legendariska nattklubben Alexandra, den första klubben med internationellt stuk i Stockholm.

I hennes klubbrum finns en stripstolpe som gästerna är mycket förtjusta i. Efter några drinkar kastar de sig runt stolpen.
– Exibitionisten i dem kommer fram! Jag vill bland annat.anlita burleska artister och professionella stripaerobicsdansare. Sångerskan Agnes som är skitduktig med världshitar och vacker som en dag.
Klubben har en generös scen för liveframträdanden. Enligt Kayo är det för lite live i gayvärlden och för mycket singback.
– Jag vill lyfta fram nya schlagerartister.
Samtidigt framhåller hon vikten av att framträdandena ska hålla en hög kvalitet, där dyker den nitiska klasspolisen i henne upp.
Som en av gayklubben Zippers företrädare vill hon gärna röra om i Stockholms lilla klubbgryta och utveckla något som hon tycker saknats länge i klubbvärlden, värme. Den ängsliga trendigheten styr med kall instrumental technomusik, sippa bartenders avgör hur länge en gäst ska få vänta på sin beställning. Knappast en bra grogrund för en kul kväll på stan.
– Det har länge varit inflation på för mycket kyla, Zipper vill tillföra något nytt.
Därför var det viktigt att inredningen på klubben blev varm och att personalen verkligen är trevlig.
– De ska vara snabba ut med drinkarna och ärligt intresserade av gästerna.

Krogpersonal och framför allt bartenders har åter blivit ett åtråvärt yrke. Men det räcker inte bara med att vara snygg och profilerad, professionalismen måste sträcka sig längre än så, tycker hon. Krogpersonal överlag måste skärpa sig och visa mer respekt för gästerna. Basta!
Enligt Kayo är Stockholm fortfarande för ”ängsligt och klumpmässigt”, en minisfär där alla känner alla och få vågar sticka ut.
Hon efterlyser till exempel ett ”mini-Spybar” med lägenhetskänsla där den som vill kan ta en drink efter jobbet. Hon vill ha mer glädje, vänlighet och spontanitet. Det ska inte behöva vara dyrt och konstigt.
– Vi svenskar skulle må bra av att träffas mer och träna oss på att bli mer sociala. Jag bodde i USA några år, där fanns loungebarer. Det är Sverige inte bra på. Tänk om det till exempel varje torsdag fanns en tjejlounge på Cafét?
Hon menar att Stockholms krögare måste våga trotsa ängsligheten, en ängslighet som inte enbart är ekonomiskt betingad. Krögare väljer att inte satsa på den här typen av koncept för att det finns en ängslighet att det inte ska vara ”nog trendigt”, tror hon.
En inställning som blockerar glädjen och krymper möjligheterna.
Bort med den!
– Som 45-åring orkar jag inte med trender längre. Jag vill ha riktigt trevligt!
Utelivet för flator då?
– Kom upp i ljuset och klumpa inte ihop er i gäng! Var är ni? Kom till Stureplan. Vad är problemet? Går tjejerna inte på mixade klubbar? Så var det inte förut.
Hon känner till flator i restaurangvärlden, de bedriver ingen renodlad tjejverksamhet och Zipper har ingen utpräglad flatprofil. Det kanske klubben borde ha, funderar hon.
Kayo är inte främmande för att gå i bräschen för en ökad satsning på tjejkvällar ute på stan men då behöver hon samarbeta med andra aktörer.
– Kontakta mig får vi hitta på något kul! säger hon, skrattar och tillägger, om intresse finns.
Efter att ha jobbat som artist i drygt 30 år ville hon satsa på ett annat område som är viktigt för henne för att få mer balans i livet, hälsa, skönhet och välbefinnande. Hon har alltid varit intresserad av det och tillverkat egna skönhetsprodukter. Genom artistkarriären har det varit stort fokus på ytan och hon har varit något av en ”glitterpolis”. Hon har älskat det, definitivt.
– Men jag går också i gång på insidan, att satsa på det andliga. Jag är en sökande person och vill förstå mer vad min uppgift är i livet. Hur kan jag bli en bättre person?
Bättre, hur då?
-Jag vill mer försöka vara mot andra som jag själv vill bli behandlad. Då jag var yngre gick jag igenom rasistgeggan, jag är uppvuxen med det. Som kändis och artist har jag blivit särbehandlad, innan var jag som vilken blatte som helst. Jag vill försöka förstå mer, vara förlåtande och nyfiken på människor. Akta mig för att bli bitter. Vi svenskar är dåliga på att vara fysiska, vi ska kramas mer. Jag är en krampolis!
Under praktiken på utbildningen kom hon i kontakt med många människor. Då upptäckte hon, oj vad stressade vi nutidsmänniskor är. Hur ont vi har i våra ”datoraxlar”. Hon blev intresserad av hur vi mår, vad vi äter och dricker.
Kayos mission är att försöka hjälpa människor att öka välbefinnandet. Allt hänger ihop. Hur vi lever. Vilka värderingar vi har. Vad vi vill med våra liv. Som hudterapeut får hon använda mer av sina vårdande sidor vilket skapar kickar och positiv utveckling för hennes del. Och på lördagarna sprider hon häftig glädje med dans och musik på Zipper. En skön kombination.
– Då är jag tokglamorös!
Hur hetero är du på en skala från 1-100?
– Jag är superhetero sexuellt. I andra aspekter inte.
Okej, utveckla.
– Jag är frispråkig, djärv, har mod och är glitterälskare. Tror inte att jag skulle falla sexuellt för en tjej men kan bli ”kär” i balla och vackra tjejer.
Har det hänt?
– Ja, i första hand handlar det om vilken slags människa det är, det ska vara en häftig person. Könet avgör inte. Men den man jag gifter mig med ska vara självständig och någorlunda klar med sig själv. Utseendet var mer viktigt förr. Vi måste kunna skratta ihop och så måste den personen älska musik annars blir det jobbigt.
Den som satsar på att fånga Kayos uppmärksamhet får gärna bjuda på hembakad äppelpaj med mycket nötter och hemlagad vaniljsås. Då blir hon ”sjukt lycklig”.
– Jag älskar mat och kan bli kär i någon som kan laga god mat till mig. Det är sensuellt med omtanke och värme.
Hon blir glad och imponeras ”otroligt” av människor som står på sig inför grupptryck, i fikarummet på jobbet. Stå stadigt i motvind, kom med överraskningar och ärligt menade komplimanger så kanske just du tjej eller kille vinner Kayos varma hjärta.




Fakta Zipper
Drivs sedan sommaren på Norrlandsgatan av Johan Järpsten, Torbjörn Nyman och Kayode Shekoni och har som ambition att bli något alldeles extra i Stockholms klubbvärld. Sedan starten har Zipper mer eller mindre haft fullsatt om lördagarna då klubben är mer renodlat gay. Då besökstrycket är starkt har klubbägarna uppmanat gästerna att komma tidigare för att slippa köer.