Skivomslaget som delar USA

Adam Lambert blev i våras en jättefavorit under den åttonde American Idol-omgången. Hans androgyna stil i kombination med en fantastisk röst och enorm starquality fick honom att nästan nå ända till seger i programmet som lockade fler röstande än det senaste amerikanska valet. En av sakerna som gjorde att Adam Lambert uppmärksammades var spekulationerna kring hans sexualitet, var han bög eller inte?. Och efter att han under hela programserien duckat för frågan, kom han ut på tidningen Rolling Stones juniomslag och berättade att han var bög. När nu skivan, med låtar av låtskrivargiganter som RedOne, Sam Sparro, Max Martin, Linda Perry, och Dr. Luke släpps, så håller Adam knappast tillbaka på androgyniteten och går hela vägen med smink, avklippt handske, fjolligt putande och blått hår. Och bara en dag efter att omslaget läckt ut svämmade olika nöjesforum över av kommentarer.
På nöjestidningen Entertainment Weeklys forum har kommentarerna till exempel strömmat in. Och de är som sagt delade: Somliga hatar omslaget och fattar inte ”varför han som är kille måste se så feminin ut, även om han är bög”. De menar att han inte behöver trycka det i ansiktet på skivköparna, och att han som använder smink och ser ut som en tjej på sitt skivomslag, är en skam för landets manliga befolkning.
– Vi vet alla att han är bög, men måste hans skivomslag vara det också?, skriver en arg avsändare på popkultursajten JustJared. Många av de som ogillar omslaget är övertygade om att Lambert förlorar skivköpare på grund av konvolutet, och menar att han förstört sin karriär.

De som gillar omslaget tycker däremot att det är coolt att Lambert kör sitt race rakt ut och vågar stå för något som saknas i amerikanskt musikliv. ”Absolutely Adamlicious!”, skriver ett av hans fans och kan inte vänta på att cd:n ska släppas. Det Adam signalerar med skivans yttre är det som fansen föll för i våras, och det ska han fortsätta med menar de som tycker att han gjort helt rätt omslagsval.
Dessutom frågar sig många om folk verkligen bryr sig om skivomslag idag när större delen av all musik laddas hem via iTunes och liknande sajter. Idag handlar det betydligt mer om musiken än hur den är förpackad, och Adam Lamberts omslag gör i så fall varken från eller till.

Och visst, att ett skivomslag rör upp känslor kan tyckas vara en storm i ett vattenglas. Men faktum kvarstår: Öppet homosexuella Adam Lambert vågar stå för den han är. Och det i ett tidigt skede i karriären då många artister med stora skivbolag i ryggen ängligt oroar sig för bakslag av alla de slag. Allt ska göras ”rätt” och man vill inte provocera eller sticka ut för mycket, med rädsla för att stöta sig med skivköpare och därmed förlora viktig inkomst. Att en amerikansk stjärna (och dess skivbolag) då vågar sticka ut, spela på sin androgynitet och vågar vara fjollig, känns som ett jäkligt viktig steg för homosar världen över.