Med motiveringen” För en berättelse med absolut gehör om korrumperad makt och om ett land som försvann”, fick Karin af Klintberg och Jane Magnusson ta emot Stora Journalistpriset som Årets berättare för filmen Ebbe – The movie. Filmen berättar historien om Ebbe Carlssons stormiga livsöde. Hur han fick justitieminister Anna-Greta Leijon på fall genom sina egna privatspaningar efter Olof Palmes mördare.

Hans sexuella läggning kom i fokus i de efterkommande KU-förhören och stundtals var det ett hysteriskt drev efter förläggaren och journalisten som gav namn till en av vår nutids mest omtalade samhällshändelser, nämligen Ebbe Carlsson-affären.

– När Ebbe står i KU-förhöret och pratar om sin homosexualitet är han fantastisk. Alla i salen skäms för att ens ha diskuterat ämnet, berättade Jane Magnusson för qx.se i samband med att filmen hade premiär på Göteborgs filmfestival.

Ebbe Carlsson hade känsla för dramatiska vändningar. I slutet av 1991 blev han tv-intervjuad av Stina Dabrowski. I samtalet berättade han var svårt sjuk i AIDS. Han dog den tredje augusti 1992 och i testamentet skrev han att all information i hans laptop skulle förstöras och att alla privata dokument skulle brännas. Han hade också önskemål att hans kropp skulle kremeras på en brinnande kanot på Riddarfjärden i Stockholm. Detta gick inte att ordna.

Köp filmen i QX shop