I den andra säsongen av Kristallen-nominerade Det sitter i väggarna möter vi återigen människor som bor i äldre hus med en spännande historia. Historikern Christopher O´Regan forskar fram vad som hänt i huset tidigare och byggnadsantikvarie Erika Åberg berättar om byggnadshistoria. I avsnittet som visas i kväll träffar vi Facebook- och Instagramprofilerna Byggbögarna, Daniel Österhof och Michael Westlund, vars ombyggnation av sitt sommarställe i Grönviken utanför Sundsvall vi kunnat följa i sociala medier. De investerade i skog och fick gården på köpet, och nu är renoveringen i full gång.

Så, utan att spoila, ick ni reda på något nytt om huset i programmet?
– Oh ja! Vi tappade hakan ett par gånger. Christoffer hade grävt fram saker jag inte trodde var möjligt att få reda på, och Erikas kunnande gjorde att vi fick en väldigt bra bild av hur huset ska se ut. Idag känner vi ännu mer ansvar för huset och dess historia.

När ni är klara, kommer ni fortsätta bygga?
– Svårt att säga eftersom vi inte planerade att göra detta överhuvudtaget. Vi tar det som det kommer , det vi gör är väldigt prestigelöst.

Men har det inte slitit på förhållandet?
– Vi har hamnat i situationer som vi aldrig hamnat i annars och skrattat oss igenom de här åren. Ingen av oss trodde någonsin att vi skulle säga meningar som ” Älskling, skicka tiger-sågen”. Det är ett nytt kliv för förhållandet och vi har kommit varandra ännu närmre.

Det sitter i väggarna, SVTPlay

Killarnas hus.