Mr Leather Europe ger mer än erotisk show

Mailboxen är full och privatlivet delvis borta för Pieter Claeys sen han blev Mr Leather Europe 2009. Han är 27 år, från Amsterdam och gillar killar i läderuniform, särskilt män som delar hans intresse för SM.
– Det har förändrat mitt liv att vinna titeln och vara med i så många tidningar. Min mor fick veta det genom tidningen. Det var som ett andra komma ut. Min familj, kollegor, alla vet det. Men jag har också märkt att det betytt något för enskilda medlemmar i vår klubb. Jag fick många berömmande ord från den äldre generationen. Det har gjort ett stort intryck på mig, berättar han.

Pieter Claeys gjorde ett annorlunda framträdande vid Mr Leather Europe-tävlingen i Rom. Ett tal som handlar om stolthet över sig själv som läderbög och sin läderklubb och om fetischsamhällets innebörd och historia. Han vill vara en ambassadör för den europeiska läderscenen.
– Jag tycker att en Mr Leather ska ha mer att erbjuda än en erotisk show. Om man är synlig ska man också ha något att säga. Jag står för sexuell frihet och jag hoppas att SM blir legalt i hela Europa. Så det är lite politiskt, förklarar Pieter.

Hans vision för året som Mr Leather Europe, MLE, är att vara synlig och göra läderscenen synlig, att ge information om lädervärlden och fetisch, speciellt till unga killar, och att lyfta fram broderskapet genom att vara en aktiv medlem i lädersamhället i Amsterdam och Europa. Det handlar också om att vara en bra kandidat i tävlingen International Mr Leather i Chicago där man främst söker en ambassadör och lobbyist. Tävlingen där är inte så sexuell som i Europa.

Varför så sexuell i Europa?
. Den första MLE var 1995 i Amsterdam. Då var det mer att vara ambassadör för communityn. Samtidigt fanns Mr Drummer-tävlingen på 90-talet som var en modelltävling och den har influerat MLE -tävlingen, förklarar Pieter.
Det har blivit en förskjutning från ambassadör till sexshow. Men det vill han ändra på. Han är väl integrerad i sin läderklubb MS Amsterdam och han kan sin historia. I Amsterdam arbetar Pieter på en översikt över stans läderhistoria. Han har läst allt om barer och klubbar, och gjort intervjuer med människor som spelat en roll i denna historia.

Vad kommer du fram till i din arbete?
– Det mest viktiga i Amsterdams läderhistoria är att vi skall arbeta tillsammans. Jag hittade också information om konflikter mellan människor, men det är inget vi ska fokusera på, utan rikta in oss på samarbete, säger Pieter. Det är kul att arbeta tillsammans och skapa rum där män kan vara sig själva i läder, där vi kan va fria. Han tar ett exempel:
– Läderpride 2009 var en succé, inte bara för att det kom många män till Amsterdam, utan också för att alla barer, fester och klubbar var involverade. Det var en hel ”community feeling” och det är viktigt.

Kan du dra någon slutsatser för Malmös del med en liten community?
– För Malmös del är det fantastiskt att ni har ett rum och att ni har kul. Det är något viktigt, att vara läderman eller fetischman och att vara stolt över den man du är.

Vad tycker du om Sverige och Malmö?
– Alla är mycket vänliga. Mycket trevligt att bli inbjuden och jag är mycket glad för det. Jag vill komma tillbaka i sommar när det är varmt. Jag är mycket imponerad av klubben, källare, lekytorna, hur det är uppbyggt. Vi har inte det i Amsterdam. Coolt!, konstaterar Pieter som fortsätter sitt ambassadörskap i Belgien och Tyskland.

www.mrle2009.com