Noomi var Guldbaggegalans stora segrare, med en egen bagge för bästa kvinnliga huvudroll. Dessutom vann Män som hatar kvinnor både Publikens pris och Bästa film.

Noomi Rapace vann en bagge för bästa kvinnliga huvudroll. Vi är inte förvånade, men det är hon.
– Jag har knappt hunnit se någon film alls under året och visste inte hur konkurrensen såg ut men I skuggan av värmen är jättebra och Malin Crépin är fantastisk så jag visste inte om någon av de andra skulle vinna.

Hade du någon aning om att Millenium-filmerna skulle få så stort genomslag när ni började filma?
– Nej. Men jag är glad för det.

Ditt tacktal var kanske det kortaste i historien, ”Tack…? Tack…? Tack…?”, du kanske skulle lagt till ett fjärde tack?
– Jo men jag kände att det hade blivit för långt om jag tackat alla. Det finns så många som jag känner tacksamhet till och talet hade blivit väldigt långt om jag räknat upp dem och jag tycker inte om långa tal. Jag tror och hoppas att de som jag vill tacka vet om det utan att jag sa det i talet.

Vad tycker du om galor?
– Dubbelt. Jag har gjort samma sak som jag alltid har gjort när jag har filmat men nu får det större genomslag för att filmerna är så kommersiella. Och även om jag är väldigt glad så får man aldrig bli en slav under tv och priser, då är man förlorad. Man måste hålla distansen och gå in i rollerna istället för kändisskapet.

Vad ska du göra nu?
– Jag ska dricka massa champagne men det blir kort för jag har ett möte i Oslo imorgon bitti med en regissör angående en fransk film.

Du håller ett hårt tag om ditt släp?
– Haha, ja – aldrig mer släp! Men det är ju lite grabbigt att greppa det så här.

Karin af Klintberg visar stolt upp sin nya baby.

Ebbe – The Movie fick glädjande nog en bagge för bästa dokumentärfilm. Jane Magnusson befinner sig i Calcutta men Karin af Klintberg är på plats.
Hur känns det?
– Super super roligt.

Hur ska du fira?
– Jag är gravid i vecka 37 men några droppar champagne får det bli.

Trodde du att ni skulle vinna?
– Man hoppas ju, men vågar inte tro.

Hur föddes filmidén?
– Jane hade en lång lunch med Abbe Bonnier och de började prata om Ebbe och ju mer de pratade desto mer fascinerad blev hon. Sedan började hon kolla upp om det fanns något filmat om honom och det fanns det ju inte. Så hon kom till mig och frågade om vi inte skulle göra det.

Galan i övrigt bjöd inte på några direkta överraskningar. Joel Kinnaman blev utan pris men kanske får han för Snabba cash nästa år? Joel var nominerad för sin roll i Johan Falk, men även filmen I skuggan av värmen, där han hade en huvudroll tillsammans med Malin Crépin, stod utan pris, vilket var väldigt tråkigt. Flickan som har varit kritikerrosad fick nöja sig med pris för bästa foto. Överlag vann det stora kommersiella framför det smala och när det kommer till genusfrågor satte Lisa Siwe (bästa regi) huvudet på spiken i sitt tacktal: ”Sluta prata om kvinnliga regissörer. Jag är regissör. Punkt”.
GULDBAGGAR FÖR FILMÅRET 2009

Bästa film: Män som hatar kvinnor

Biopublikens pris: Män som hatar kvinnor

Bästa kvinnliga huvudroll: Noomi Rapace för Män som hatar kvinnor

Bästa manliga huvudroll: Claes Ljungmark för Det enda rationella

Bästa kvinnliga biroll: Anki Lidén för I taket lyser stjärnorna

Bästa manliga biroll: Kjell Bergqvist för Bröllopsfotografen

Bästa dokumentärfilm: Ebbe – The Movie

Bästa manus: Ulf Malmros för Bröllopsfotografen

Bästa regi: Lisa Siwe för I taket lyser stjärnorna

Bästa foto: Hoyte van Hoytema för Flickan

Bästa utländska film: Det vita bandet

Bästa kortfilm: Skrapsår

Tre priser för särskilda insatser: Chefsanimatören Isak Gjertsen för en magisk upplevelse i filmen Metropia, Line Producern Malte Forssell för att oerhört skickligt ha hållit ihop inspelningen i tre världsdelar av filmen Mammut, filmklipparen och kompositören Johan Söderberg för en rytmisk förening av musik och bild i filmen Videocracy

Hedersguldbagge: Producenten Waldemar Bergendahl

Gullspiran: Maggie Widstrand, en oförtröttlig rollsättare som är barnen trogen

2009 års Vinnarjury bestod av: Katinka Faragó, Nils Petter Sundgren, Pia Johansson, Jannike Åhlund, Johan Renck, Mikael Marcimain samt Guldbaggejuryns ordförande Eva Swartz Grimaldi (utan rösträtt)