En levande tapet i Berns inre bar nere i källaren på 2.35:1. Det är Makode Lindes bidrag till Berns utsmyckning. Den som kollar närmare kommer känna igen flera av de gudar som finns på tapeten – om någon kommer känna igen snopparna låter jag vara osagt.


Makode har gjort Kents konvolut till nya skivan Röd.

Makode, hur kom det sig att du fick göra det här?
– Berns ville göra om baren på 2.35:1 till någon form av vip-sektion och ge den en mer samtida profil. ”Klart att jag kan göra det” svarade jag, tidigt i höstas, men tapeten blev inte klar förrän vid nyår, så det tog ett tag mellan idé och förverkligande.

Hur länge ska tapeten sitta där?
– Exakt hur länge tapeten ska sitta uppe är ännu osagt, men den som vill se den har åtminstone hela våren på sig. Tapeten, som är ett stort kollage, är under ständig förändring och kommer att byta skepnad och ta nya former allt eftersom.

Blir den en konstskatt i framtiden med visningar på Berns där man säger: ”Tapeten här inne är gjord i början av 2000-talet av den kända konstnären Makode Linde”?
– Det är redan en konstskatt! Under vernissagen arbetade hundratals kända och okända konstnärer med dess utformning. Men då den är just ”levande” till sin natur har jag svårt att tro att den kommer sitta uppe för evigt. Nästa gång upplysta vit/beiga–barer blir populära igen ryker den nog. Till syvende och sist handlar det bara om hur smart Berns ledning visar sig vara…

Hur kom du på idén till tapeten?
– Baren är inte bara en umgängesplats utan även en arbetsplats, så jag tänkte att det bästa sättet att göra alla inblandade glada skulle vara att inkludera dem i tapeten och upphöja dj:s och arrangörer till gudar. Ingen jag känner tackar nej till en sån egotripp.
För att göra alla som ville delaktiga lät vi gästerna sen fylla i så som de själva ville. På så sätt skapades en ambivalent tapet som för den oinvigde kanske mest ser ut som ett gäng vandaler gått loss på Nationalmuséet, men jag tycker att det går bra i kontrast till de vackra salongerna en trappa upp. Som en snuskig liten källare under slottet… och vi vet alla vad som händer där.


Klubbchefen Payman Dehdezi
Jag har lyckats urskilja en hel del kända profiler på tapeten, vilka är alla som är med och hur bestämde du dig för att gestalta dem?
– Vi som är med på tapeten är jag själv, klubbcheferna Martin Kling och Payman, klubbfixaren Ulrich Bermsjö, Dj Steffi, Dj Kornél, Dj Pjotr och MD Emma. Men den som håller ögonen öppna kommer nog se fler välbekanta ansikten dyka upp under våren. Jag valde att använda mig av just bibliska engravings för att de andas så mycket ”finkultur”, vilket jag tycker är kul att driva med. Sen är det ganska mycket snoppar, men de kan jag inte säga vilka de tillhör.

Vet du hur många andra konstnärer som har fått äran att smycka Berns?
Lennart Jirlow och Josef Frank har dekorerat Berns tidigare, så jag är i mycket gott sällskap.

Har du några andra projekt på gång närmsta tiden?
– Förutom de rena formgivningsuppdragen arbetar jag uteslutande med mitt kommande album. Förbjuden musik, som säkert kommer få mig stämd igen… (skrattar) Jag utbildade mig inom musikproduktion för många år sedan och det är mycket på grund av att jag vill kunna fokusera på musiken som jag har flyttat ned till Berlin. All uppmärksamhet kan vara ganska distraherande, så jag tänkte åka till Indien ett bra tag för att försvinna i mängden och hitta mig själv. Jag vet att det låter klyschigt, men det är ju ändå QX som frågar, så varför inte ta ut svängarna! (garvar)


Berns klubbpchef Martin Kling och värdinna Miss Inga avbildade som gudar och gudinnor


Makode by Makode