De flesta känner igen Henrik Johansson som showande dragartist på Kolingsborg. Sedan dess har han varit på Folkoperan och Kungliga Operan. Nu ger han sig ut på okänd mark med sin första egna föreställning Jag är Anita Ekberg.
– Jag höll på att skriva manuset till en annan föreställning när en vän som kände Anita väldigt väl delade med sig av historier om henne som aldrig berättats tidigare. Jag fascinerades av den burdusa , gränslösa divan som bara bryr sig om sig själv och kände direkt att jag ville göra något om det, säger Henrik till QX.

Den Malmöfödda aktrisen blev känd när hon vann skönhetstävlingen Fröken Sverige 1950. Därefter åkte hon till USA för att tävla i Miss Universum där hon blev en av sex finalister och vann ett kontrakt som ”starlet” för Universal Studios. Hennes mest kända filmroll var som den undersköna Sylvia Rank i La Dolce Vita. Trots en välkänd karriär är det inte den tiden av Anitas liv som föreställningen fokuserar på.
– Det är den åldrande Anita Ekberg som intar scen. Hon blev som mest intressant när hon blev gammal. Under hennes yngre dagar var hon väldigt begåvad och vacker, men hon sa inte så mycket. När hon var runt 60 år gick hon över till att vara den gamla divan som satt självsäkert på sin tron. Hon vågade uttrycka sig och visste vem hon var och vad hon tyckte. Man kommer få ta del av anekdoter från den svunna tiden men det berättas från den äldre Anitas perspektiv.

Johansson menar att den åldrande divan hade kvaliteter som man inte hittar i dagens samhälle.
– Den människan hon var på äldre dagar ser man inte riktigt idag. Alla är besatta av att vara andra till lags och försöker passa in till varje pris. Men Anita var sig själv närmast, hon ruckade aldrig på sin stjärnstatus och kunde skälla ut folk. Mot slutet var det inte många kvar som orkade jobba med henne. Sen om det är bra eller dåligt vet jag inte, men det är något som har gått försvunnet.

Än finns det biljetter kvar till premiären den 27 januari där det bjuds på bubbel i klassisk galapremiär-stil på Boulevardteatern i Stockholm. Säkra din plats här!