Innan du läser detta vill vi varna för en och annan liten spolier för SKAMs säsong ett och två. Inget som sabbar någon säsong, men bara så du vet.

Den norska serien SKAM handlar om vardagliga ämnen som vänskap, kärlek, sex, svek, alkohol och fest, och är skapad av manusförfattaren, regissören och tv-producenten  Julie Andem som satt samman ett manus baserat på intervjuer med hundratals norska ungdomar som berättat om sina liv och vad de är intresserade av.

Serien visas av norska NRKP3 och vevas först på seriens hemsida, skam.p3.no, där nya klipp eller uppdateringar kommer varje dag och sedan sätts ihop till ett nytt avsnitt varje fredag. SKAM sägs främst rikta till ungdomar som är 15 år och uppåt, men tittare i alla åldrar har hittat serien och omfamnat den.

SKAM:s två tidigare säsonger har haft karaktärerna Eva och Noora i fokus, men för första gången får vi nu följa en kille, Isak, och lära känna honom lite bättre. Isak har varit med under de två tidigare säsongerna, men som en biroll i första säsongen och ytterst lite under säsong två.
I första säsongen ställde han till det för sig genom att försöka sabotera sin bästis Jonas relation med tidigare nämnda Eva. Säsong ett avslutades också med att Eva och Noora råkade se att Isak varit in på gayporrsajter när de lånade hans mobil…

I säsong två skymtade sedan i princip bara Isak förbi och då hade han, till Eva och Nooras förvåning, skaffat tjej. Den relationen tog dock slut innan säsong två fick ett avslut, så Isak är återigen singel när säsong tre nu startar.

Men låt oss svara på lite frågor innan du kastar dig över SKAMs tredje säsong.

Så, vem är Isak?
– Isak är en sjuttonårig kille som går andra året på Hartvig Nissen Videregående skole i Oslo. Han är bästis med Jonas, vars relation med Eva Isak försökte sabba i säsong ett. Han sa då att han var kär i Eva och att det var anledningen till att han ville komma mellan paret, men när Eva och hennes kompis Noora hittar bögporr i Isaks telefon så börjar dom misstänka att Isak snarare är intresserad av Jonas. Vi vet inte så mycket mer om Isak än att han har trassliga hemförhållanden då hans mamma är psykiskt instabil, och detta har nu bidragit till att Isak flyttat in i ett kollektiv med extroverta och rolige bögen Eskild, och introverta tröttmössan Linn.

Hur många avsnitt är det av säsong 3 och hur långa är dom?
– Säsong tre innehåller tio avsnitt av olika längd. Alltifrån 18 till 33 minuter. SKAM bygger ju på scener och klipp som norska tittare tagit del av via sociala medier, uppblandat med till exempel sms-konversationer som rollfigurerna har med varandra. Så när SKAM ses som ett tv-program så är det en ihopsatt klump av dessa scener. Men det är inget man tänker på när man ser serien, avsnitten är sömnlöst ihopsatta till en riktigt tv-program.

SKAM är nominerat till QX Gaygala och många pratar om att det är nån bögstory i serien, stämmer det?
– Ja. Men vi säger inte mer än så utan uppmanar dig att se säsong 3. När du läst klart detta.

Varför har SKAM blivit så populärt, det verkar ju ”bara” vara en norsk ungdomsserie?
– En rad olika faktorer spelar in. Dels är manuset fantastiskt. Eftersom det bygger på hundratals intervjuer med norska ungdomar så är detta händelser som sker på riktigt, som engagerar. Julie Andems känsla för att fånga det unga känner nu, och som vuxna kan känna igen från tonårstiden är mästerlig. I mångt och mycket har man som ung idag samma problem, kriser och lyckorus som för tjugo år sedan.
Ungdomarna som spelar i serien är också ofattbart bra skådisar, och totalt trovärdiga i sina roller. Ungdomarna har fått mycket frihet i serien att agera just som de själva skulle ha reagerat i olika sammanhang. En stor grej i Norge har även varit att alla karaktärer har ett egna Instagram-konton och FB-sidor där de uppdaterar, precis som om de varit livs levande personer. Dessutom har ungdomarna mer eller mindre blivit tillsagda att inte intervjuas eller synas för mycket i offentliga sammanhang. Bara vid två större tillfällen har skådisarna dykt upp utanför serien: Hos Skavlan där säsong två och tres huvudrollsinnehavare, Josefine ”Noora”Pettersen och Terjei ”Isak” Sandvik Moe intervjuades hösten 2016. Se klippen här och här. Och som underbara prisutdelare på norska tv-galan Gultruten 2016:

Dessutom är SKAM oförutsägbart. I en tid då vi ser extremt mycket på tv-serier har vi tittare i princip lärt oss typisk dramaturgi som ett rinnande vatten och vi vet ofta innan hur en rollfigur ska agera innan de gör det i rutan. Men i SKAM bryts detta på ett mycket positivt sätt, och flera gånger kan man som tittare jubla över seriens extremsmarta manus.

Slutligen måste vi bara tillägga att man som tittare tar in viktiga budskap i serien utan att man får det serverat med en vass pekpinne. Ämnen som ätstörningar, utanförskap, homosexualitet, religion och sexuella övergrepp tas upp med en finess som inte kan jämföras med någon annan serie. Om det finns någon serie som fick fostra en generation så skulle det vara SKAM.

Måste jag se säsong ett och två innan jag ser trean?
– Nja, egentligen inte, men du missar en hel del bakgrundsinfo som kan vara kul att ha i bagaget när du ser trean, så vi rekommenderar starkt att se både 1 och 2 innan. Dessutom är det kul att lära känna Isak lite mer innan, han är med en hel del i säsong ett. Och säsong två är faktiskt löjligt bra och karaktären Noora är en perfekt huvudrollsfigur. Säsong två var den säsong som skrevs först och den är riktigt bra berättad.

Flera av mina kompisar har sett trean redan, hur kan dom ha gjort det?
– Den visades under senhösten i Norge och som svensk tittare har du utan problem kunnat se hela säsong tre på tv.nrk.no.

Vad är det här med alla norska ord som alla mina polare håller på med hela tiden?
– Jo, ett par ord har blivit klassiska SKAM-begrepp och här är tio viktiga ord/uttryck som du bör känna till: Drittsekk (idiot), Russebuss (typ studentflak, dyr inredd partybuss som används i studenttider), Vors (förfest). Kødder du? (skämtar du?), Hooke (hångla, få till det med någon), Serr (seriöst), Sveis (frisyr), Dust (idiotisk), Spess (speciellt), och favoriten: Morrabrød (morgonstånd).

Men nu har ni ju lovebombat SKAM så mycket att jag bara måste se det!
– Exakt. Strunta därför i alla måsten under Trettondagen och kom in i matchen genom att se allt på SVT Plays hemsida!