I år firar Stockholms Gaykör 35 år vilket gör dem till Europas äldsta aktiva kör som endast är till för homosexuella män. De senaste två åren har gruppen tyvärr minskat i antal, vilket de nu försöker råda bot på. QX har pratat med ordföranden Eddy Löjdkvist om gaykörens alla fördelar och vad nya deltagare kan förvänta sig.

Hur länge har du varit med i kören?

– Jag har varit med i kören i nästan 10 år och tycker att det är jättekul att umgås och sjunga tillsammans!

Varför en gaykör?

– När Stockholms Gaykör bildades så var det för att erbjuda en umgängesform och ett socialt sammanhang utanför krog- och klubbliv för bögar i Stockholm under 80-talet. Sammanhållningen är stark och kören finns till för att hitta vänner att umgås med. Det är mycket bra för killar och män som flyttar till Stockholm av olika skäl. Ett tydligt exempel på det är att vi ofta har körmedlemmar från olika delar av världen.

Hur bra måste man vara på att sjunga för att vara med?

– För att bli medlem i kören får man först delta i gästkvällar för att prova på, därefter får man sjunga inför våra körledare för att se om man sjunger tillräckligt bra och för att se vilken stämma man hör hemma i. Man måste inte vara skolad sångare eller så men man bör kunna hålla ton. Man måste heller inte kunna läsa noter.

Ni är den äldsta hbtq-kören i Europa. Hur kommer det sig att ni har överlevt längst?

– Det beror på att det alltid funnits eldsjälar som orkat hålla igång kören och vi har hela tiden haft god medlemstillströmning vilket är jättekul. Det visar ju att vi har kul ihop, att vi är bra och att vi behövs.

Vad kan de som kommer på gästkvällarna förvänta sig?

– Vi kommer att ha kul tillsammans och sjunga några av de sånger som vi senare i vår ska framträda med på våra vårkonserter. Men framför allt kommer vi att ha trevligt tillsammans och se till att våra gäster känner sig välkomna och trivs.

Läs mer gästkvällarna här!