Under gårdagen avslöjades det vilka filmer som är nominerade till årets Oscarsgala. En av de mest nominerade i årets race är Moonlight, en berättelse om en ung mans liv från barndom till vuxen ålder i ett hårt område utanför Miami. Filmen skildrar vackert hur afroamerikanske Chiron brottas med sin sexualitet samtidigt som han växer upp i en mycket hård miljö i ett av södra USA:s tuffaste områden.

Moonlight, som får svensk premiär den 10 februari, nominerades i hela åtta kategorier. Den har chans att kamma hem en statyett i flera tunga klasser, bland annat Bästa Film, Bästa Regi, Bästa manliga- och kvinnliga biroll samt bästa manus efter förlaga.

Moonlights främsta utmanare i den tyngsta kategorin Bästa Film, är musikaldramat La La Land, som nominerades i rekordmånga 14 kategorier. Båda filmerna vann ett varsin pris under Golden Globe-galan i januari eftersom den galan delar upp Bästa Drama och Bästa Komedi/musikal. Nu ställs de alltså mot varandra under Oscars-racet.

Moonlight recenseras av QX filmrecensent Andreas Samuelson i februarinumret av QX och han delar ut full pott, fem QX till filmen och skriver ”ett känsligt, trovärdigt och gripande drama som förmedlar starka budskap kring identitet, ensamhet och förlåtelse som alla oavsett läggning och hudfärg kan relatera till.”

Oscarsgalan äger rum den 26 februari och visas på Aftonbladet TV i Sverige.