Det blir klackarna i taket på Wollmar Yxkullsgatan i Stockholm nu till helgen. I tre dagar firas att Scandinavian Leather Men med sina 35 år nu tar steget in i medelåldern.
– Det blir bubbel och tårta på fredag och vi har synkat vårt firande med Top of Europe-mötet, berättar nyvalde ordföranden Pelle Svensson för QX.
Top of Europe är en sammanslutning av läderbögarnas föreningar i Norden och Baltikum. Under lördagen håller de ett möte där man utbyter erfarenheter och diskuterar hur lädermiljön skall stärkas.
För den ”vanlige” SLM-medlemmen innebär det att det blir många nya besökare på klubben i helgen.
– Vi kommer att ha strikt dresscode hela helgen, berättar Pelle Svensson. Inga T-shirts och jeans. Vi måste ju anstränga oss när det är kalas!
Pelle Svensson tillträdde som ordförande i SLM Stockholm tidigare i år och det är en klubb som under senare tid upplevt en svacka, såväl i antalet medlemmar som besökare i klubblokalerna. Trots det är Pelle Svensson positivt inställd till sitt uppdrag.
– Det är en stor ära att få vara med att fira 35-årjubiléet och att förvalta SLM, säger han och berättar att han trots vikande medlemsantal ser en mängd möjligheter med verksamheten
– Vi hoppas kunna få ut budskapet om att vi är något så unikt som en förening som med ideella krafter faktiskt lyckas hålla öppet tre gånger i veckan. Vi vill nu försöka utveckla verksamheten samtidigt som våra medlemmar skall kunna känna igen sig.
Det Pelle Svensson syftar på är diskussionen om dresscoden, det vill säga reglerna för vilka kläder man har på sig som besökare på SLM.
– Detta är såklart alltid en het potatis eftersom det är grunden för vår verksamhet. Just nu har vi inga konkreta förändringar som vi kommer genomföra men det gäller att vara lyhörd för vad våra medlemmar vill.
– Det som vi har stort fokus på är personalen och de som engagerar sig i föreningen, säger han vidare. De måste må bra och trivas för att vi dessutom skall kunna få in nytt ”blod” i gruppen.
Även om klubben upplevt en liten nedgång understryker Pelle Svensson att det ”är kul att vara delaktig” och berättar om att man skall fortsätta försöken med sommarpubar med lite lättare krav på dresscode ”för de som vill pröva på”.
– Och så ser vi självklart fram emot Baltic Battle i höst som ju är vår paradfest.
Men först alltså 35-årsfirandet i helgen. Fredag, lördag och så avslutande brunch på söndag och garanterat mycket folk på ”klubben” när gäster från Danmark, Norge, Island, Finland och Estland sätter färg på firandet.