Ikväll är det dags för det tredje deltävlingen av Melodifestivalen. Värdstaden Växjö storsatsar och det gör även stans egen regnbågsoas, klubben Gay de Luxe. Klubben anordnas en kväll i månaden på populära restaurangen/baren/caféet Café de Luxe mitt i stan och växer för varje gång. Ibland kör man quiz och uppträdanden, och kvällarna slutar alltid med fest.
-Vi börjar med förfest som sedan går över i dans till dj:s. Navet är dansgolvet i källaren men vi tar över hela huset, och det har blivit jättepopulärt. Det brukar bli som en härligt mixad hemmafest. Folk i alla åldrar dyker upp, och känner man ingen så hittar man nån att hänga med där, berättar Magnus Holm.

Bakom klubben står just Magnus Holm och Andreas Dahl, som fick frågan om att försöka ordna en HBTQ-kväll på Café de Luxe av ägarna. För dem är Gay de Luxe ett viktigt engagemang som alltid prioriteras.
– Vi behöver inte tjata för att få vara där, de vill ha oss där och den inställningen betyder mycket, säger Andreas Dahl.

I kväll kör man fest på två våningar, på nedre våningen och det större dansgolvet blir det modern schlager från 1970-talet och framåt, och på övre våningen i kafédelen blir det klassiker som Towa Carson och Siw Malmkvist. Men innan dess är det förfest med Happy Hour-priser i baren, och Melodifestivalen på storbild.
– Jag ska se till att vi röstar fram en egen Gay de Luxe-vinnare, och dela in gästerna i klassiska jurygrupper, berättar Magnus som är den som är på plats först, eftersom Andreas är i arenan för att följa festivalen på plats.

Sedan två och ett halvt år tillbaka anordnas Gay de Luxe i Växjö. Starten var lite seg men idag är det ett bekant namn i Växjö, och killarna har genom klubben och sitt engagemang i Växjö Pride blivit lite av profiler i stan.
– I början hamnade folk bara mitt i en gayklubb, eftersom Café de Luxe är ett så populärt musikställe. Men nu kommer folk dit också för att det är Gay de Luxe. Det har blivit en klubb folk vill gå till en gång till månaden. Men Café de Luxe var och är ett öppetsinnet ställe så det var ingen stor grej att vi startade här. Det blev helt naturligt, säger Andreas Dahl.

Under Gay de Luxe-kvällarna åker regnbågsflaggor fram och vakterna är extra noga med attityd och stämning. Ingen ska slänga ur sig homofoba kommentarer, då blir man utslängd.
– Man ska känna sig trygg. Gay de Luxe är en mixad klubb dit alla är välkomna, fastslår Andreas Dahl.
– En kväll var det till och med en kille som kom ut för mig. Han hade inte berättat för någon annan men kände en trygghet här. Då har man lyckats, säger Maghus Holm.

Hur är Växjö som HBTQ-stad?
– Jag tycker inte det är så svårt att vara öppen, men vi har ju blivit lite av offentliga personer i stan. Går man in på Grindr så vet man att det är samma människor som vanlig, så det är ju inte så lätt att träffa någon. Men när Melodifestivalen nu kommer till stan händer det ju saker, skrattar Andreas.
Han fortsätter:
– Men det har blivit mycket bättre än tidigare. Vi får nog beskriva vår stad som en öppen stad, även om det som i alla städer kan förekomma negativa kommentarer.
– Men i och med att Växjö Pride, som startade för fyra år sedan, blivit större och nu har en parad med 9000 deltagare och ett starkt program, så är Växjö en mer öppen stad. Och precis som alla mindre städer så finns en strävan om att bli en större stad, både till utseende och folkmängd och i attityd, fyller Magnus Holm.

19.00 öppnar dörrarna och till 22.00 är det Happy Hour-priser och det finns möjlighet att äta. Sedan är det fest till 03!