I kväll sätter sig författaren och journalisten Johan Hilton i en av kupéerna för att tillsammans med Kristin Lundell tävla i På Spåret-finalen.

Hur känns det?
– Eftersom vi spelade in i slutet av oktober har jag ruvat på det här i fyra månader, så det känns skönt att det äntligen visas. Kristin och jag hade haft så roligt hela vägen, och vi var nöjda med att bara ha vunnit i ett program. Sen blev det ett till, och ett till, och sen var vi i final. Det har varit med glädje varje gång, en kul aktivitet som vi som kompisar haft ihop. Men jag kommer ihåg att vi var supernervösa inför finalen då allvaret kom över oss. Så vi ser nog lite bleka ut till en början.

Hur sammanfattar du din insats i årets säsong?
– Att jag blev förvånad över att jag kunde så mycket mer än jag trodde! När man ställs inför vissa frågor så sitter bara svaren där, jättekul och jättekonstigt. Som i förra veckans program där det handlade om Färöarna och jag kunde identifiera en strandskata. Det hade jag ingen aning om att jag kunde.

Får du reaktioner från folk på stan kring din medverkan?
– Absolut. Jag hade inte fattat utsträckningen av programmet, att folk är så engagerade. Häromdagen ropade en gubbe  ”Lycka till på fredag!” när jag stod i rulltrappan, och folk kommer fram på Coop och vill kommentera programmet.

Vad är din styrka respektive svaghet i programmet?
– Svagheten är uppenbar: Sport. Och delvis naturvetenskapliga ämnen. Mina starka kort är kulturgrejer och så är jag hyfsad på poltik.

Skulle du göra det igen?
– Ja, för fan, det har varit så roligt. Vi har haft sådan tur med våra medspelare också, de har varit väldigt trevliga och duktiga.

Är det stor skillnad sitta i bur/framför tv:n?
– Jag hade ju inte sett programmet innan! Det har bara blivit så, så jag hade inget förhållande till På Spåret. Min man är däremot en hängiven tittare sedan han var liten.

Okej, ge mig två dreamteam du skulle vilja se i På Spåret-kupéerna?
Jonas och Mark i På spåret skulle vara fantastiskt. Mot Horace Engdahl & Liv Strömquist.

På Spåret, SVT1 20.00