Detta är första gången som folkets trea vinner, men jag tror att detta är helt rätt val för Sverige. Om vi på något sätt ska gå på de internationella jurygruppernas smak så var detta låten vi ska skicka i år. Detta är nämligen ett fruktansvärt ballad-, och kvinnostarkt år i Eurovision, och då kommer en uptempopoplåt med en snygg och begåvad snubbe att sticka ut rejält. Jag tror redan nu att vi för fjärde året i rad kan få en topp10-placering i Eurovision. Underbart!
Dessutom är I Can´t Go On ju årets näst största hit från Mello och har flåsat Wiktoria i hasorna på Spotifytoppen sedan låtarna släpptes. Och hallå, folkets trea med en skillnad på sju poäng mot ettan, är ju ingenting! Robin var ju en väldigt stor favorit för många.

Ett av årets stora genombrott, Nano, var jurygruppernas tvåa och fick alltså mest poäng av folket. Men det räckte inte, och tretton poäng skilde ettan från tvåan i år. Detta var nog det bästa för alla parter, Nano omfamnades av folket och behövde inte åka till Kiev med sin Hold On. Han har fått ett lysande break och kommer att ha en lång karriär framöver. Jag har svårt att se att han är riktigt besviken, och tror att silver är nåt han är stolt över.

Nu måste det däremot vara dags för SVT att se över det här med appröstandet annars kommer jurygrupperna fortsätta att ha ett stenhårt grepp över tävlingen. Det var liksom inga som helst marginaler mellan topp3 i år när folket fick ge sina poäng. 57, 54 och 50 fick Robin, Nano och Wiktoria. Galet.
Som det är nu kommer folk fortsätta att apprösta på alla sina favoriter och därmed kommer marginalerna vara snorsmå, och de internationella jurygrupperna kommer att styra tävlingen. Mitt förslag är att begränsa hjärtrösterna. Alla får en pott på typ 20 röster att fördela på sina favoriter och så får det vara nog sen. SVT är nog på detta inför nästa år om jag känner deras förändringslusta rätt.

Jon Henrik Fjällgren Feat Aninias En värld full av strider knep bronset. Detta är JHF:s andra pallplats eftersom han blev tvåa 2015 med Jag är Fri (Manne Leam Frije). Kul att en schlagerlåt på svenska ändå funkar så bra 2017. Duon levererade en gåshudsstark version under kvällen, och är så gjutna på Svensktoppen i månader framöver.

Kan vi höja ett glas för fantastiska Mariette som lyfte sin bungyjumpsblingade A Million Years till en svinsnygg fjärdeplats? Mariette fullkomligt strålade och sjöng magiskt bra när det väl gällde. Hon var inte i topp hos folket men med fina poäng av jurygrupperna räckte det alltså till en plats precis utanför pallen. Mariette, du är vår Queen alla dar ändå, och detta var helt rätt Mello-comeback för dig efter succén med Don´t Stop Believing, som slutade trea 2015.

Benjamin Ingrossos femteplats är lite av en överraskning då den inte segertippars alls. Men Good Lovin har bubblat högt på listorna sedan den släpptes och de internationella jurygrupperna strösslade poäng över låten. Kul debut för Benji!

Att Wiktoria slutade på en sjätteplats var det nog få som trott. Hon var folkets tvåa, men sänktes helt av jurygrupperna. Vissa gav henne inga poäng alls och det stod ganska snabbt klart för oss poängräknande nördar att hon var ute ur leken när ett par jurygrupper röstat. As I Lay Me Down är just nu den största Spotify-hiten och hade mest buzz inför tävlingen men det räckte alltså inte ända fram hos någon av de poängutdelande grupperna.

Ace Wilders härliga powerpop slutade på en sjundeplats och komet garanterat få ett långt liv på schlagergolv runt om i Sverige. Wild Child är en härlig låt, och det är coolt av Ace att för tredje gången ta en finalplats och efter ett silver och ett brons nu ändå komma sjua.

I botten hamnade alla Andra Chansen-låtarna, Her Kiss, I Don´t Give A, Kiss You Goodbye och Gotta Thing About You i den ordningen, och efter dom Owe Thörnquist, som alltså blev jumbo med sin Boogieman Blues.

Programmet kanske borde kommenteras men jag orkar faktiskt inte. Det var så fruktansvärt ovärdigt för Sveriges största tv-program. Läs det jag skrev igår.

Och slutligen, tack för den här Mello-turnén. Ken och jag är bortom glada över all respons vi får och vi älskar verkligen att bevaka Mellon med hela våra hjärtan. Ses i Kiev!