– Varför har du inte berättat för någon att du är trans? frågade Jeff Varner för att försöka få det till att Zeke höll hemligheter från de andra och därmed spelade ett fult spel. Men de andra deltagarna gick direkt till Zekes försvar och sa att det var oförlåtligt att outa någon i tv på det här sättet. Varner fick lämna tävlingen och händelsen uppmärksammas stort i amerikansk media idag, då Survivor är ett av USA:s mest populära tv-program.

Programmet spelades in för åtta månader sedan och Zeke Smith berättar för tidningen People att han inte tror att Jeff Varner, som precis som Smith tidigare kommit ut som gay, hatar transpersoner. Men att Varner har många missuppfattningar kring transpersoner och att han har en lång väg att gå innan han kan ses som någon som stöttar communityt. Zeke förlät Jeff i bild efter själva ögonblicket men har idag svårt att känna att han gjorde rätt.
– Jag kämpar fortfarande med att förlåta honom. Det han gjorde var fel, säger Zeke Smith till People.


HBTQ-organisationen GLAAD:s Nick Adams  kommenterar händelsen: “Zeke Smith, och andra transpersoner förråder ingen genom att vara sig själva, och det är farligt och oförlåtligt att outa en transperson. Men det är värmande att se vilket stöd Zeke fick av sina medtävlande. Ögonblick som dessa, när olika människor från samhällets alla grupper, lär känna en transperson och accepterar oss för dem vi är, är viktiga.”

Att outandet inte klipptes bort från programmet kommenteras knappt någon av artiklarna skrivna om händelsen. När sajten The Daily Beast tar upp frågan om tv-bolaget CBS hade Zeke Smiths tillåtelse att visa klippet hänvisar de då bara till Varners ursäkt på twitter, Smiths långa intervju med People, och programledaren (och producenten) Jeff Probst intervju med Entertainment Weekly där Probst säger att Zeke var fullt medveten om att frågan skulle komma att tas upp och att han då ”skulle ta itu med det när det händer”.