Sveriges coolaste (alt. mest pretentiösa, lite beroende på inställning) musikfestival har sedan starten utmanat sina besökare med mängder av artister långt i från Spotifys topplistor, men under de senaste åren har man även valt att utmana en hel massa andra normer. Först blev hela festivalen vegetarisk, sedan rök mjölken, förra året hårdsatsade man på alkoholfri öl och i år är det alltså heteronormens tur att ifrågasättas, efter att festivalledningen utbildats och HBTQ-diplomerats av gänget bakom West Pride. Målet är att ta ett helhetsgrepp för att till 100% bli en festival som står upp för alla HBTQ-personer och våra allierade.

Hur detta kommer lyckas och yttra sig mera konkret kommer bli spännande att följa under veckan, och en snabb blick i programmet ger kanske inga enorma regnbågs-vibbar.

Visst, ett av festivalens största namn är Frank Ocean, killen vars kärleksförklaring till en annan man på album-debuten ”Channel Orange” skakade om den macho-tunga, svarta amerikanska musikscenen 2012. Ocean skulle ha spelat på Way Out West redan då, men ställde in i sista minuten, något han därefter gjort lite till en vana med sina festivalspelningar. Om han verkligen dyker upp i kväll lär det bli speciellt.

I dag spelar även Beth Ditto, sångerskan som tidigare frontade Gossip och brukar beskriva sig själv som “a fat, feminist lesbian” och i helgen kan ni höra både Eva Dahlgren, Young M.A och såklart Perfume Genius, vars texter ofta handlar om de rädslor han utstår som transperson.

Dessutom har även ett av de andra huvudnamnen på årets festival gaykoppling; tidigare i år förlovade sig sångerskan Romy Madley Croft i The XX med sin flickvän.

Den största HBTQ-satsningen hittar man dock i festivalens filmsektion där det i år fokuseras på Queer-film. Klassikern Fucking Åmål visas i Slottskogen och diskuteras sedan på samtalsscenen av en panel med bland andra årets Pride-artist Thomas Sekelius. Där visas och diskuteras också nya dokumentärerna Silvana: Väck mig när ni vaknat och Queercore: How to Punk a Revolution. Annat på programmet är regissören Bruce La Bruces senaste långfilm The Misandrists, om en sektliknande kvinnorörelse som vill störta patriarkatet med hjälp av lesbisk porr, och Antiffa Vänsterfittas Vem ska knulla pappa?

Sedan behöver man ju inte ta sig an Way Out West som en fortsättning på pride. Det går precis lika bra att bara dricka en öl (eller två) med goda vänner i solen och njuta av artister som Lana Del Rey, Major Lazer, Tove Styrke, Oskar Linnros, Alma, Sabina Ddumba, Säkert, MØ, Anne-Marie, Diplo, Linnea Henriksson, Rebecca & Fiona och Regina Spektor. Och så klart väldigt många fler.

Det har redan sålts rekordmånga biljetter (fast det finns fortfarande kvar) och mer information om detta och programmet hittar ni på: Way Out West

Vi ses i Slottsskogen!