– Drygt 2200 artister med 721 projekt från 82 länder sökte sig till årets upplaga av Stockholm Fringe Festival. Mer än 50 procent av ansökningarna är skapade av hbtq-artister, och mer än 25 procent av tematiken behandlar queerteman. Man skulle kunna ordna en hel Pride-scenkonstfestival baserat på årets artister, säger Adam Potrykus, kulturintresserad bög och STOFF:s medgrundare.

Om du skulle rekommendera bara en programpunkt för en hbtq:are. Vilken får hen inte missa? 

– Det är ju skitsvårt! Vi vill att publiken ska ”Get Your Fringe On” och det kan ju se ut på 100 olika sätt. Vid sidan av seriösa pretto-performance uppvisningar och teater gillar jag att dansa och skratta. Så kom och hjälp oss att avsluta årets festival den 10 september i Bryggarsalen vid Odenplan. Vi börjar kvällen med Oslipat tolkar Rickard Söderberg och direkt efter kör vi avslutningsfest med gayklubben Polari bakom ratten.

Queera programpunkter vi gillar

Ass Kombat med Patrícia Pardo Circus and Theatre på Teater Tre 5-6 Sept

”I ass Kombat står temat om rätten till sin egen kropp i fokus. Se en gripande, humoristisk och teatral cirkusföreställning om identitet”

Prisbelönta Serocoversion med Desiring-Machines på Kamraterna 9 september.

”Desiring-Machines är ett interaktivt queer noise-performance bestående av specialbyggda maskiner som kopplar samman kropp, maskin och begär och omvandlar Seroconversion och publiken till en gemensam integrerad krets.”

DISCO-TECA Med Ergao Dance Production Group/Ibsen International på Teater Tre 9-10 september

”Disco-Teca är en akademisk och performativ undersökning av discodansens sprakande intågande i det slutna Kina under 1980-talet. Små diskoklubbar skapade i folkhemmet var “safe spaces” man kunde omvärdera sin förståelse av  en engen kropp, sexuella könsidentitet och sexuella läggning.” 

Pernilla Hammargren i HOMO ALONEO på Bonden Bar 7 sept

”Queerkomikern Pernilla Hammargren har Stockholmspremiär med sin nya show HOMO ALONEO,  en stand up-föreställning om ensamhet, katastroftankar och fobier.”

Oslipat tolkar Rickard Söderberg Bryggarsalen 10 sep 

”Kan man blanda opera och stand up? Självklart, iallafall på fringen!

Ett gäng med svenska komiker väljer en låt var som på nått sätt är kopplad till artisten i fråga. En efter en kör komikerna ett stand up nummer baserat på eller kring den valda låten. Hedersgästen operadivan Rickard Söderberg framträder sedan sångnumret live på scen.”

Läs mer om Stockholm Fringe Festival och programmet här!