Lucia Cajchanova har skrivit manus, Per Öhagen regidebuterar och Eddy spelas av Björn Elgerd när pjäsen nu sätts upp på Kulturhuset Stadsteatern Skärholmen.

QX tog ett snack med Björn Elgerd inför premiären.

Vad lockade dig med rollen?
– När jag var ung och funderade på om jag var bög så tänkte jag: Vad som helst men inte det. Det går inte.
Andras förväntningar på mig, gjorde att jag inte kunde vara mig själv. Eddy försöker bli så macho som möjligt. Att passa in för att få finnas till. Och för att skydda sig från våld. Jag känner igen mig i det och vill berätta om våldet i att vara ung för att det ska kunna bli bättre. Att prata om varför man lär sig hata normbrytare innan man vet att man är en, det är livsviktigt.

Finns det några likheter mellan dig och Eddy?
– Jag slogs av hur mycket jag kände igen från min egen uppväxt i en by på 150 personer i Dalarna. Fabriken, fotbollen, ensamheten, våldet. Folk som skriker bög i korridoren. Paniken över att inte passa in. Och hur jag började gömma den jag egentligen är. Precis som för Eddy var teatern en av vägarna ut ur den givna hetero-cis-snubbe-rollen. Att spela olika roller gjorde att jag fick en nyckel till att kunna vara vem jag vill. Samtidigt synliggjorde det hur mycket alla andra spelar hela dagarna. Det som jag som trodde var ”rätt” sätt att vara på, var bara normen. Därför vill jag synliggöra hur flippad normen faktiskt är. Det känns som hela mitt liv har varit en enda lång research för att spela alla dessa macho-snubbar som bildar den våldsamma värld Eddy försöker överleva i.

Vilka hoppas ni ska söka sig till att se pjäsen?
– Du som nån gång varit 15 år och gillar tung bas – kom och se föreställningen i Skärholmen eller Vällingby. Patsy Lassbo har gjort musik som tar sig in i hjärtat.

Hur har arbetet mellan dig och Per Öhagen fungerat?
– Den humor och värme som Per har är oslagbar. Vår research började redan i våras då vi var i New York och träffade författaren Édouard Louis och hängde på vouging-klubbar. Genom pjäsen och våra uppväxthistorier har jag fått en ny vän.

Biljetter här!