Kevin Olsson, 20 år från Vellinge utmärkte sig direkt när han intog rutan under årets Idol-säsong. Nu är han en av finalisterna och när fredagsfinalerna i kväll rullar igång med temat ”Fredagspart” sjunger han Jess Glynnes Hold my hand.
Klart att QX tog ett snack med vår egen Sam Smith.

Har du sökt till Idol förut?
– Ja, 2015. Då fick jag ingen guldbiljett men Anders Bagge hörde av sig efteråt och sa att han gillade mig. Jag var 17, gick i gymnasiet och inte alls utvecklad sångmässigt. Jag var inte alls på samma nivå. Så jag är rätt tacksam att jag inte gick vidare då.

Varför kom du med i år?
– Jag har koll på vad jag vill göra som artist, och på sången. Jag vill köra på soulspåret. Jag har blivit lite jämförd med Sam Smith och det säger jag inte emot. Det är lite så jag vill vara, han har fina låtar och är en bra låtskrivare.

Vad tror du att det betytt att han varit öppen med att han är gay, och idag är en av världens största artister?
– Han var ju inte öppen från början så jag tror inte det spelar någon roll. Det är klart att det säkert dykt upp lite hat men jag vill tro att det inte spelar någon roll vem man är.

Och hur har det varit för dig, var det självklart att vara öppen under Idol?
– Ja, men för mig är det ett ganska tråkigt samtalsämne för det är en så liten del av vem jag är. Jag har aldrig känt att det är något som förändrar mig. Jag är öppen med det om någon frågar men det är ingenting jag måste säga till alla hela tiden.

Känns det mossigt att media tar upp sådana här saker? Kvällstidningarna skrev en artikel om dig och att du var gay tidigare?
– Lite. Men det är fortfarande det jag växt av och gjort att jag blivit den person jag är idag. Det blir långdraget efter ett tag, men jag tror inte att det är nåt som det kommer fokuseras på. Jag tror vi har kommit längre än så.

När de har skildrat dig i TV så har vi förstått att du varit utsatt för att du varit dig själv från att du var liten, vad har mobbingen betytt för den person du är idag?
– Man blir van på något vis, så när folk skriver taskiga saker så tar man inte åt sig lika mycket som man gjort om man inte haft bagage. Det har stärkt mig även om det var jobbigt då. Men nu är jag glad att jag har skinn på näsan.

Vem har du kommit närmst av dina med-idoler?
Olivia. Och Jemima. Det var lite svårt att vi var dubbelt så många under ett långt tag, till exempel i Miami, och så visste man att hälften skulle åka ut innan fredagsfinalerna.

Ni har blivit omstylade inför fredagsfinalernas start, men du ser ut som innan typ?
– Haha. Ja, men dom var rätt nöjda med mig och jag har min stil. Det var bara att snygga till klippningen.

Om man ser dig i TV får man en bild av dig, medan du på ditt Instagram lägger ut bilder där du tar ut svängarna lite mer…?
– Jag tycker det är kul med vad man kan göra med sitt utseende med smink. Jag ser ju inte ut så på en daglig basis, men det är kul att leka lite. Men vem vet, det kanske bli mer och mer nu…

Men det är inte drag?
– Nej, jag tycker mest att det är kul att testa med smink och se vad man kan göra. Och även om jag velat göra det hade jag inte kunnat göra det. Det känns oroligt… Att gå genom Vellinge och åka in till Malmö för att gå ut… Det är inte jätteroliga blickar man får.

Men hade du testat att gå ut i drag om du bott någon annanstans?
– Ja, det hade jag säkert gjort. Mest för att testa. Men det kostar också pengar. Jag vill inte göra något halvdant, det ska vara på riktigt om det ska vara.

Du har fått fler följare på just Insta, vad skriver folk?
– Det är faktiskt bara positiva saker. De blir inspirerade av mig och att jag är mig själv. Och det är lite så jag känner nu. Jag orkar inte behöva tänka på vad folk ska tycka. Jag gör min grej så får det bli vad det blir.

Många av Idolerna som varit med tidigare år har gått vidare och gjort Melodifestivalen, är det nåt du skulle kunna tänka dig?
– Jag, varför inte? Jag tycker Melodifestivalen är jättekul och det är ju bra att många artister får chansen.

Har du någon favorit från Idol?
– Ja, Greg var bäst förra året. Han hade en jätteskön stil

Vad gör du när du inte är med i Idol?
– Reception och konferensvärd. Det går bra att göra just nu men det är inget jag vill fortsätta att göra. NU är det fullt fokus på Idol.

Idol, 20.00, Tv4