Ni missar väl inte att SVT Play just nu har hyllade gayfilmen Tel Aviv uppe för visning?
I sjutton dagar till kan den israeliska filmen som handlar om den palestinske studenten Nimer som faller för den israeliske advokaten Roy efter att de träffats på en gaybar i just Tel Aviv.  Men verkligheten för de två gör att de snart tvingas till ett väldigt svårt val…

Filmen fick fyra QX av vår filmrecensent Andreas Samuelson inför premiären i maj 2015 och så här skrev han:
”Gayfilm skildrar inte sällan vita medelklassbögar med i-landsproblem kring sex, fest och karriärer. I israeliska Tel Aviv (originaltitel: Out in the dark) är det betydligt allvarligare – det handlar om liv och död. Filmens romans tar vid med den hetsiga mellanösternkonflikten som bakgrund och både homosexualitet samt interaktion mellan konkurrerande landsmän är strängt förbjudna. Trots det träffas palestinska, lovande psykologistudenten Nimr (Nicholas Jacob) och israeliska, framgångsrika advokaten Roy (Michael Aloni) på en gayklubb och ljuva känslor uppstår. Men det blir knivigt att hålla relationen vid liv när Nimr varken accepteras för sin nationalitet i sin kärleks hemland eller för sin sexualitet i sitt eget samhälle och familj.
Filmen visades först på Torontos filmfestival 2012 och hade premiär i hemlandet 2013. Nu är den äntligen här och ska du se en romantisk, politiskt laddad film i vår så kan du sluta leta. Det tragiska dramat lämnar samma starka intryck som Brokeback Mountain men utspelas i en bitter verklighet långt bort från Hollywood-scenarior. En film som skildrar slitstark kärlek såväl som en ohållbar världssituation utan alltför mycket sentimentalitet eller politisk propaganda. Imponerande debut av både Jacob och regissören/manusförfattaren Michael Mayer som berör teman som stolthet, drömmar, lojalitet, familjevärderingar och alkoholism men likväl passar alla.”