Finnarna är inte direkt kända för att berika filmvärlden med homo-historier. Av en slump kommer det nu tre bögfilmer på ett och samma år. I våras släpptes Tom of Finland på bio, nu gör ytterligare två filmer succé på festivaler runt om i världen. MovieZines.se Alexander Dunerfors träffade regissörerna Mikko Makela och Nils-Erik Ekblom under festivalen Nordiska Filmdagar i Lübeck.

I kärleksdramat A Moment in the Reeds får vi spendera några heta dagar och nätter i den finska naturen. Leevi (Janne Puustinen) har kommit hem från studierna Paris för att hjälpa sin far att rusta upp sommarstugan. Hit kommer också Tareq (Boodi Kabbani), en syrisk flykting som anlitats som snickare. När pappa måste iväg på jobb och killarna lämnas ensamma, smyger de in i bastun och inleder en intensiv kärleksaffär.

Filmskaparen Mikko Makela har bott i London de senaste tio åren. Han återvände för sin långfilmsdebut, då det saknades något i filmutbudet där hemma:

– Jag har velat göra en finsk gayfilm i många år. Den här specifika idén kom till mig tidigt förra året. Jag ville göra en queer kärleksfilm, men det här var också efter 2015 då flyktingkrisen var som värst. Finland var ett av de länder som tog emot flest flyktingar per invånare. Syriska flyktingar mötte mycket hat. Jag ville väva in detta, och göra en film som berättade om Finland ur olika perspektiv. Vi har Tareq som är nyanländ, och Leevi som helst bara vill sticka utomlands.

Inspirationen är hämtad ur Looking-skaparen Andrew Haighs långfilm Weekend och den dialogdrivna romansen i Bara en dag-trilogin. Makela berättar också om det svenska flatdramat Kyss mig, och tyckte det var märkligt att ett relativt öppet land som Finland inte hade gjort något liknande.

– Jag tyckte att den finska publiken förtjänade något som låg närmare deras upplevelser. Varför det kommer tre filmer på samma år? Flera personer har väl tänkt samma tanke, att vi saknar de här berättelserna. Det finska samhället har förändrats de senaste tio åren, sedan jag flyttade därifrån. Man talar mer öppet om homosexuella, de får mycket mer stöd politiskt. Det har blivit mycket mer accepterat. Så det var hög tid att berätta deras historier, något som många väntat på.

Som av en slump utspelar sig komedin Screwed i en liknande miljö – en semesteridyll långt från storstäder och vardagens verklighet. Här upplever sjuttonåriga Miku (Mikko Kauppila) sin första sommarflört. Miku är en blyg oskuld, grannen Elias (Valtteri Lehtinen) erfaren och full av självförtroende – det blir början på en gullig coming-of-age-historia full av humor och skön dialog.

Regissören Nils-Erik Ekblom skrev manus tillsammans med vännen Tom Norrgrann, baserat på den sistnämndes egna komma-ut-historia. Filmen är fylld av skruvade karaktärer och roliga repliker, och många av scenerna kommer direkt ur vännernas egna liv.

– Vi hade en idé om en pojke och en pojke som träffas under en finsk sommar. De ska ha en hemmafest där de råkar förstöra huset. Något enkelt och kul, berättar Ekblom under premiären i Lübeck.

Även Ekblom långfilmsdebuterar, och han tackar sina huvudrollsinnehavare som med improvisation och passion för projektet tog historien till nya höjder.

– De hjälpte oss att göra filmen mycket mer emotionell. Jag vill göra drama, jag vill berätta om något starkare än bara en härlig sommarfilm. Efter vår första inspelningsvecka insåg vi att vi kunde pusha killarna längre än vi trodde. Vi började att skriva om scener och göra dem mer känslosamma. Vi insåg att de kunde klara av vad som helst, de är extremt begåvade.

Vad är hans teori till att det släpps tre finska homofilmer på så kort tid? Ekblom skrattar:

– Jag har ingen aning! Det pågår väl någon slags sexuell revolution i Finland, antar jag. Det är en väldigt rolig slump att de alla kommer ut samma år.

Både A Moment in the Reeds och Screwed väntar just nu på sin finska distribution. Tom of Finland har nyligen valts ut som landets Oscarsbidrag.

Screwed.
Screwed.

A Moment in the Reeds
A Moment in the Reeds