Det är lite tråkigt att automatiskt jämföra en ny bögfilm med Brokeback Mountain men hade God’s Own Country kommit innan hade den förstnämnda kallats för en polerad Hollywood-kopia. Nu kommer den brittiska filmen elva år efter cowboy-dramat och har trots allt en egen personlighet.
Vi följer unga, självdestruktiva Johnny (Josh O’Connor) som arbetar på sina föräldrars farm på landsbygden men spenderar mest tid på fylla och kärlekslöst sex. En dag anländer rumänske migranten Gherorghe (Alec Secareanu) och vänder upp och ner på Johnnys tillvaro.

Det är inte ofta man ser ett romantiskt gaydrama som känns så ärligt, starkt och skitigt, och samtidigt så befriat från klyschor och sentimentalitet. Långfilmsdebuterande regissören Francis Lee (f d skådespelare) har tack vare egen bakgrund imponerande koll på detaljer inom bönders hårda liv men lyckas även fantastiskt subtilt glimta varma känslor i den tuppliknande maskuliniteten.
De suveräna skådespelarna både agerar och ser ut som vanliga killar (även om Secareanus ansade skägg skulle platsa på valfritt tidningsomslag). Mer en kulturkrock med inskränktas rasism och det slitsamma steget ur sitt känslomässiga skal än någon simpel komma ut-historia. Ennis och Jack får ursäkta, men den här ruffiga pärlan vinner mitt hjärta alla gånger om.