Så, Patrik och Melanie, hur kommer det sig att ni gjort årets vinnarlåt?
– Vi satt tillsammans med Herman Gardarfve i hans studio och arbetade på en låt till en annan artist. Vi körde fast, gång på gång, och beslutade oss för att börja med en ny låt istället. Ur den frustrationen kom vi på titeln till Treading Water (översatt ”trampar vatten”, reds. anm) och därefter flöt allting bara på. När låten var färdig sent samma kväll kände vi starkt att detta var årets vinnarlåt för Idol.
Sen gick det snabbt, och vår manager (Tommy Leino) pitchade till sina kontakter och nu sitter vi här!

Vad är det för typ av låt?
Melanie: Detta är…
Patrik: en känslosam…
Melanie: …och mäktig låt med budskapet om att inte ge upp, trots livets alla motgångar.
Patrik: Jag tror de flesta kan relatera till känslan av att stå och trampa vatten, vare sig det handlar om relationer eller i karriären. Melanie: Eller typ som vi båda har känt innan vi kom ut.

Hur gick arbetet till, det är ju två rätt olika artister som står i final, Hanna och Chris?
– När låten skrevs sjöng vi båda in varsin demoversion och det var då vi förstod att den kunde kläs i helt olika kostymer, men ändå kännas unik, oavsett vem som skulle stå i finalen. Därför var vi inte oroliga när idolerna kom till studion för att spela in sin version av låten. De är så talangfulla och har starka identiteter i sitt artisteri.

Tänker man som homo på att skriva könsneutralt när man skriver texter så att alla kan ta till sig av låten?
Patrik: Om jag skriver till en specifik artist anpassar jag mig till hens önskemål, men om jag skriver en låt utan specifik artist i åtanke, försöker jag nog hålla det könsneutralt. I mitt eget artistprojekt är jag inte rädd för att säga ”Him” när jag sjunger om en snubbe.
Melanie: Som låtskrivare försöker jag också anpassa mig beroende sammanhang, session och artist. När det kommer till min egna musik har jag inga problem med att sjunga ”She”, vill inte dölja den jag är.

Vilken tidigare Idol-låt är er favorit?
Melanie: Kelly Clarkson med A moment like this.
Patrik: Ja, jag älskar den!

Berätta om er, vad gör ni annars?
Patrik: Just nu har jag fullt upp med att färdigställa min första EP som släpps i början av nästa år, samtidigt som jag fortsätter skriva till andra artister. Jag har exempelvis skrivit Felix Jaehns senaste singel Like A Riddle som just nu är den fjärde mest spelade låten på tysk radio.
Melanie: Jag är mitt uppe i finputset av min kommande singel Make Room samtidigt som jag fortsätter samla material till mitt eget artistprojekt. Kommande året är fullspäckat med låtskrivarsessions, låtsläpp och arbete med Melodifestivalen.

Ja, du Melanie har ju skrivit för Mello tidigare, är det något du vill fortsätta med, och tycker Patrik att det vore kul, att vara med både som artist och låtskrivare?
Melanie: Absolut! Jag älskar att skapa musik, oavsett plattform. Melodifestivalen är en fantastisk sådan plattform.
Patrik: Det vore såklart kul!

Patrik
Melanie.