Idag gör du ditt sista Gokväll, hur känns det?

– Vemodigt, men samtidigt handlar det ju om att fullfölja ett beslut som jag fattade redan före sommaren. Sju år med ett och samma projekt räcker – om jag ska hinna med något annat i mitt yrkesliv, vilket jag gärna vill! Det har varit sju otroligt roliga och lärorika år, som gått väldigt snabbt…vilket känns lite skrämmande. Vem hittade på att tiden ska gå fortare när man blir äldre?

Efter 32 år på SVT lämnade du in din avskedsansökan, varför?

– Jag har bara varit anställd halva min tid på SVT och nu inser jag att mitt naturliga tillstånd är mer att vara ”min egen”. Dessutom blev tillvaron mer och mer inrutad, i och med anställningen, och jag känner ett behov av att ha en kalender där veckornas innehåll varierar lite mer. Samtidigt innebär den här förändringen en osäkerhet, som stundtals kan göra mig lätt skräckslagen. Men det finns ju de som påstår att det är bra för oss att utsätta oss för saker som gör oss rädda, vi får väl se.

Berätta om några av höjdpunkterna under dina SVT år?

– En enda lång höjdpunkt har det definitivt varit att jobba med Go´kväll de här senaste sju åren. Fantastiska möten med gäster av alla de slag och en möjlighet för mig att jobba på att förhoppningsvis bli bättre och bättre i mitt jobb. 

– Sen var det otroligt kul att kommentera Eurovision Song Contest totalt sex gånger (1994, -99 och 2003-06), att verkligen gå in i ESC-bubblan…på gott och ont. Min man fick uppleva hur jag, redan i februari började fundera på hur jag skulle presentera vissa bidrag – tre månader senare! Kul också att ha varit med om en svensk seger, den helt otippade, med ”Take Me to Your Heaven” i Jerusalem 1999. Kommer alltid att minnas min kamp för att komma backstage och seger-intervjua Charlotte – och nästan bli inburad på kuppen!

Vad kommer du att sakna?

– Alla arbetskamrater på SVT Umeå, eftersom varje Go´kvällsändning verkligen är resultatet av en laginsats.

Och vad kommer du inte att sakna?

– Umeå flygplats. Har tillbringat alltför stor del av de senaste sju åren där, väntande…

Vad ska du göra nu?

– Lite allt möjligt hoppas jag. Det var ju ett medvetet val att sluta först och sen börja titta på annan sysselsättning, istället för tvärtom. Jag har inte ”gjort slut” med varken tv eller SVT, utan hoppas på framtida uppdrag där eller i någon annan kanal. Dessutom vill jag jobba mer som konferencier och moderator, eftersom det innebär en annan typ av anspänning att möta en livepublik. Både läskigt och stimulerande. Sen har jag en röst som vid det här laget blivit ganska välkänd och som jag vill prova på att äga själv nu. Har aldrig egentligen provat på det där med ljudböcker, så det kanske kan vara något. Allt är öppet!

Hur ska du fira jul och nyår?

– Tillsammans med min käre Erik i relativ lugn och ro tror jag. I alla fall tycker jag att framför allt han behöver det, eftersom han jobbat dubbelt hela hösten, dels som producent på Dramaten, dels med sitt eget eventbolag. Vi ska också umgås med vänner, äta god mat och – om jag får bestämma – spela mycket sällskapsspel.

– Nyårsfirandet är jag lite kluven till. Genom åren har det blivit alla möjliga varianter, allt från ”två män och en hummer”, till jättestora fester. I år blir det någonting mitt emellan, en lång och härlig middag med två fina kompisar.

Pekka Heino

Ålder: 56

Yrke: Programledare, konferencier, moderator och speaker

Civilstånd: Gift med Erik Kristensen

Bor: Kungsholmen, Stockholm

Boktips: Kolla #pekkasboktips på Instagram

Filmtips: God´s Own Country

TV-serietips: The Crown

Musiktips: Stacey Kent, Diana Krall, Patti Austin