Det började som en version liknande MSN i juni för tio år sedan. Ett litet community för hbt-personer där mest de närmast sörjande hängde.
Webbutvecklarna Jörgen Isaksson och Micke Moggia arbetade med QX så bit för bit fram ett koncept som på allvar fick communityt att växa.
Nya versioner har kommit med mer funktionalitet och språk och idag är sajten ett av de viktigaste kommunikationsvägarna i hbt-samhället i Sverige och i Finland. Kärlekspar har hittat varandra, vänskaper har knutits, hårda debatter har förts och klubbar har samlat vänner och folk med olika specialintressen. Och gayfestfixare, Pridearrangörer och klubbar har informerat om fester och evenemang.
– Med Facebook har en lång rad lokala communities i Sverige och världen över fått packa ihop, konstaterar QX Förlagschef Jon Voss. Men Qruiser lever och utvecklas stadigt tack vare alla engagerade medlemmar. Detta är en utveckling vi även kan känna igen från t.ex 10-årsfirande Gaysir i Norge, Gayromeo i Tyskland och Gaydar i den anglosaxiska världen. Communities med en social förankring i gayvärlden lever och utvecklas trots den minst sagt hårda konkurrensen från jättar som Facebook.
Under 2010 har Qruiser bland annat öppnat ett bloggverktyg och inom kort kommer en chat och videochat. Besöksantalen på Qruiser har under våren vänt upp igen och det är idag kring 120 000 personer i veckan som tillsammans klickar runt över 20 miljoner gånger i veckan på sajten.
– Trots att vi ser att besöken ökar så står vi nu som tidigare inför nya spännande utmaningar som vi med tio år på nacken har stor lust att anta, fortsätter Voss.
– När vi startade Qruiser i juni 2000 hade vi dåtidens ”jättar” som konkurrenter. Vi hade en idé som vi trodde på och som visade sig få stort gensvar bland hbtq-personer i Sverige och Norden. När vi nu arbetar med att ta nya steg handlar det på samma sätt som när vi startade om att formulera den idé och det behov som nu växer fram bland alla som använder Internet, säger Voss.
Qruiser väljer att markera sitt 10-årsfirande på Gaynight on Galaxy-kryssningen i november.
– Kryssningen är på många sätt ett slags Qruiser på sjön, en bred blandning av människor i alla åldrar från hela Sverige. Därför känns det helt rätt för oss att lägga vårt firande på Gaynight-kryssningen, säger Jon Voss.
I och med att QX oktober kommer ut på gatan firar tidningen och förlaget dessutom 15 års-jubileum. Mer om det i nya numret som släpps på onsdag.
På Gaynight on Galaxy kommer Bland andra Samatha Fox och Diamond Dogs att medverka i en show där Mathias Holmgren är konferencier. Det blir tre dansgolv som presenteras av MouseClub, Paradise och GayNight själva med en rad av Sveriges mest kända DJs på gayscenen.
Båten lägger ut den 11 november och biljetter bokar du via tallinksjilja.se och anger bokningskod KAK.
Vi ses i november!

Mer info på gaynight.se

Tallinksiljas sida Specialkryssning Gaynight