Årets vackraste film har precis haft biopremiär i Sverige. För det är inte svårt att bli totalförälskad i Call me by your name. Allt från den pastellfärgade estetiken till den vackra kärlekshistorien som kommer få era hjärtan att svämma över. Och en sak är säker. Jag har blivit en flitig användare av persiko-emojin efter att ha sett filmen…
Här kommer lite fakta om en av årets i särklass bästa filmer.

  1. Detta är tredje gången Armie Hammer spelar gay på film. Innan har han spelat kille som gillar killar i J. Edgar och Final Portrait. När han fått frågan om det på något sätt skulle skada hans karriär svarade han: ”Jag hörde aldrig att någon i mitt team på något sätt sagt att det skulle vara en negativ grej, så jag antar att vi äntligen börjar ta oss igenom det stigmat”
  2. Både Armie Hammer och Timothée Chalamet är nominerade till varsin Golden Globe för sina roller, och deras insatser luktar även Oscarsnomineringar lång väg. Självklart är även filmen nominerad till en Golden Globe som Bästa film.
  3. Nöjesbibeln Entertainment Weekly listar Call me by you name som den näst bästa 2017.
  4. Filmen är inspelad in den lilla italienska staden Crema, som även är regissörens Luca Guadagninos hemstad. Detta bidrog även till filmens magi där många anser att just miljön i sig är en av filmens huvudkaraktärer.
  5. Luca Guadagnino har sagt att han själv måste åtrå sina skådespelare för att det ska bli filmmagi av projekten han jobbar med.

 

6. Det speciella typsnittet som används i förtexterna var långt ifrån en slump. Luca Guadagnino gick förbi ett skyltfönster där han såg typsnittet på en poster och sa ”Jag måste veta vem som gjort det”. Och nu används samma typsnitt i filmen.

7. Timothée hade hela tiden problem med skav från Armies skägg eftersom de hånglade så mycket under inspelningen.

8. Armie Hammers dansscen i filmen spelades in helt utan musik. Istället fick han hänvisning genom att någon stampade takten med foten.

9. Inför inspelningsstart bestämde sig regissören Luca för att ta skådespelarna ut på gräsmattan för att repa. Han hade bara kastat ur sig en scen, vilket visade sig vara en kyss-scen. Armie och Timothée hade då börjat hångla men Luca avbröt och sa att de var tvungna att kyssas med mer känsla. De hade då lagt sig i gräset och hånglat länge och mycket. Efter ett tag tittade de upp. Regissören hade då lämnat dem för längesen.

10. Den berömda persikoscenen har blivit mycket omtalad. De som läst boken menade på att den inte ens gick att adapteras till bioduken. Mycket för att den är så grafiskt beskriven i boken, och för att många funderade på om det över huvud taget gick att utföra i en film. Så regissören köpte en persika. Gick hem. Testade. Kom tillbaka till inspelningen och sa: Det går visst.

 

11. Armies mamma kommer med största sannolikhet aldrig att se filmen. Detta berättade han under ett samtal med talkshowvärden Andy Cohen. Detta för att mamman är mycket troende och att det strider mot alla hennes konservativa åsikter. När Andy frågade Armie om han störde sig på detta svarade han: ”Jag kanske skulle gjort det om jag inte kände att det jag gör är det jag borde göra som artist och som person. Men det är hennes rätt och val att se vilka filmen hon vill på samma sätt som jag har rätt att göra, stötta och tro på de filmer jag vill göra. Vi har försökt att prata om det men vi är nog helt enkelt på helt motsida sidor av spektrumet”

12. Armies pungkulor fick tas bort digitalt i några av scenerna efter inspelningen. Detta på grund av en kombination av mycket korta shorts och stora kulor, enligt regissören. Armie kanske ska vara glad att hans mamma inte ska se filmen ändå…

13. Armie tvekade först att tacka ja till filmen på grund av all nakenhet som från början var inskrivet i manuset. ”Jag har en liten dotter som en dag kommer växa upp och börja skolan. Lite jobbigt om de då kan printa ut bilder på hennes pappas balle”

14. Timothée Chalet lärde sig italienska inför rollen. Han lärde sig också att spela piano och gitarr.

15. På tal om persisko-emojis och totalt filmnörderi lanserade Kim Kardashian egna emojis långt innan filmen släpptes. Den 25 april i år lade Armie upp den här bilden på sitt Instagramkonto. Mitt bland alla förvirrade kommentarer i flödet hade Timothée skrivit: ”Det här kan bara hjälpa!!” Så rätt. Och så roligt.