Hej! Vad är Stand Up Yours egentligen?

Therese: Stand Up Yours är en feministisk humorklubb för dig som inte gillar brölig humor som sparkar nedåt. Humor kan vara inkluderande och det är det vi hela tiden jobbar för. Vi lyfter kvinnor och icke-cismän som på andra scener förbises och ger dem det utrymme de förtjänar.

Pernilla: En klubbkväll innehåller standup av både etablerade, up and coming-komiker och rookies, komiker som inte kört så länge men som är väldigt roliga. Sen har vi även en talkshow-del där vi denna säsong pratar med någon vi beundrar i humorbranschen. Först ut är Sara Haag som regisserade Full Patte med Bianca och Tiffany Kronlöf. Vi har världens bästa publik, mycket HBTQ- personer, och folk i blandade åldrar. En gång kom en i publiken fram och sa: Min mormor är här, hon fyller 85 år idag!

 

Går den svenska humorbranschen i rätt riktning? 

Pernilla: Ja, det finns många väldigt bra kvinnliga komiker nu som jobbar stenhårt, på scenerna och med poddar. Min förhoppning är att fler ”onormiga” komiker också ska kunna leva på sin humor, att vi kommer synas på fler ståuppscenerna, i manusarbeten, på tv och i radio.

Therese: Vi börjar se mer mångfald på scenerna inom svensk humor och många fler olika humorstilar. Kvinnor och rasifierade börjar få lite mer utrymme i branschen, även om vi är långt ifrån jämställda.

Vad behöver hända för att vi ska få fler etablerade icke-manskomiker? 

Therese: För att få fler etablerade icke-manskomiker behövs fler klubbar som arbetar inkluderande och ett öppet och välkomnande klimat. Drömmen är att en under en humorkväll helt okommenterat ska kunna se rasifierade, transpersoner, icke-män och en dragqueen i en enda ljuvlig mix. Och kanske någon manlig komiker.

Stand Up Yours hålls klockan 19.30 nu på fredag den 10 februari på Kamraterna, Östgötagatan 2 i Stockholm.