I april 2017 kom rapporter från Ryssland om en homoutrensning i Tjetjenien. Det vittnades att den tjetjenska staten upprättat koncentrationsläger för hbtq-personer, och att homosexuella begravts levande.

Regnbågsfonden startade en insamling som på en vecka drog in 1.6 miljoner kronor. Pengar som Olga och Tatiana använde för att hjälpa tjetjenska hbtq-personer som flytt att få skyddat boende och psykolog hjälp.

Igår hyllades de på QX Gaygala för deras pågående arbete och för deras mod då de riskerar sin egen säkerhet för kampen.

– Vi ser oss inte som hjältar. Vi bara arbetar, det finns saker som måste göras och därför gör vi dem, säger Olga och berättar att de båda fortfarande är överväldigade efter galakvällen.

– Vi förstod inte vad någon sa men det är oviktigt, stämningen på Cirkus sa allt. Det var väldigt känsloladdat för oss att gå upp på scen och se alla ställa sig upp.

Imorgon reser de tillbaka hem till Ryssland för att fortsätta sitt arbete, de beskriver det som att ”åka till en annan planet”.

– Det är en helt annan värld. Här kan folk vara så fria och öppna.

Hyllningen på Gaygalan blir en kort paus från deras hektiska arbete. När jag frågar dem hur de orkar fortsätta så ser de nästan tveksamma ut.

”Vi är otroligt tacksamma”

– Jag vet inte, vi har liksom inget svar på det. Men för att verksamheten ska gå runt är vi helt beroende av donationer. Vi har försökt att få folk i Ryssland att donera, men där finns ingen givarkultur. Därför vill vi att ni ska veta att vi verkligen är otroligt tacksamma för alla som gör vårt arbete möjligt genom donationer till Regnbågsfonden.

När tror ni att ni kommer kunna ha en Gaygala i Moskva? 

Tatiana: Jag tror att jag är död då.

Olga: Det beror på vem som är president. Putin kommer fortsätta ett antal år till. Men någon gång så kommer det en annan president, en från en yngre generation. Vi kanske kan ha en gala om 20 år.

Är det farligt för er att komma hit och acceptera det här priset? 

– För oss är det redan farligt – med eller utan Gaygalan. Det är viktigt att någon kommer hit och ger organisationen ett ansikte. I hela vårt team är det bara jag och Tatiana som är öppna. Vi är medvetna om risken, men någon måste ta den, säger Olga.

Om du vill vara med och göra Tatiana och Olgas kamp möjlig kan du donera här!