I den tredje delen i rollspelsäventyrsserien Fable, producerat av engelska Lionhead Studios, spelar du en prins eller prinsessa som ska försöka starta en revolution i det hårt despotiska landet ”Albion”, för att störta den korrumperade Kungen, och tillika din bror, från tronen. På väg mot makten i landet kan du mellan de blodiga striderna och det politiska maktspelet också välja att stadga dig och skaffa barn med någon av byborna i de olika städerna du besöker. Det öppensinniga RPG-spelet sätter inga gränser för vilka kön du kan gifta dig med, så om du spelar spelet som den manliga hjälten kan du gifta dig med en annan man och spelar du som kvinnlig hjälte kan du gifta dig med en annan kvinna, för att till slut också skaffa barn ihop. Skulle du vilja spela efter traditionerna kan du även välja att gifta dig heterosexuellt.


Reaver

Men Fable 3 slutar inte sin hbt-kamp där, även en av spelets storskurkar, den dekadenta och extravaganta industrialisten Reaver, för positionerna framåt genom att vara allt annat än heterosexuell. Dessutom får han sin röst av den öppet homosexuelle skådespelaren Stephen Fry, som bl.a. gjorde rollen som Oscar Wilde i filmen Wilde. Även Tom Fords unga musa Nicholas Hoult, som spelade den unge eleven som försöker rädda livet på George i Tom Fords regidebut En enda man, har en av rösterna i spelet. Hoult har vid sidan av sin skådespelarkarriär även gjort flertalet av kampanjerna för Tom Fords klädmärke. Andra skådespelare som gör röster till spelets karaktärer är bland annat den brittiske komikern John Cleese.

Genom sitt öppna sinne leder Fable 3 dataspelsbranschen, som annars hårt styrs av könsstereotypa karaktärer, framåt. De sluter upp med de fåtal rollspel som tidigare tillåtit könsneutrala äktenskap, som till exempel The Sims och rollspelsäventyrsklassikern Quest for Glory.

Fable 3 finns nu ute till Xbox360 och PC.

Se den sorgliga introduktionen till spelet, som följer en hönas försök till revolution i det despotiska landet Albion: