Jan Göransson, presschef på svenska filminstitutet är sannolikt extra nervös inför årets gala då Ruben Östlund och The Square står nominerade som Årets utländska film.

Förutom den svenska stoltheten står hbtq-favoriten Call Me By Your Name nominerad till Best picture.

QX får tag på en jetlaggad Jan mitt i Los Angeles-natten för att ta pulsen inför kvällens gala!

Hej Jan! Tar du med dig din man som dejt?

– Nej tyvärr. Min man Jonas måste jobba men jag hade gärna haft med honom här i Los Angeles.

Blir det din första Oscarsgala?

– Det är andra året som jag är här för att en svensk film är nominerad i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Men teamet får bara fyra biljetter till själva galan i Dolby Theater och de biljetterna går till regissören, producenten och två skådespelare.

– Vi andra är med och arrangerar ett grandiost ”Viewingparty” i Hollywood Roosevelt Hotel där den allra första galan hölls år 1929. 300 gäster kommer dit och alla är uppklädda till tänderna där också.

Hur ska man göra för att få en inbjudan?

– Att få inbjudan till själva galan är mycket svårt. Man ska vara nominerad, vara prisutdelare eller vara med I själva akademin, som nominerar och utser vinnarna.

Hur hbtq är Oscarsgalan 2018?

– Nja, kunde vara mer. Många av våra Hollywoodcelebriteter vågar ju inte vara öppna med sin läggning. Många är rädda att de inte ska få roller – trist, tycker jag.

– Men 2018 är ett mycket bra år för fantastiskt bra HBTQ-filmer som vi kunnat se på svenska biografer. Och både Call Me by Your Name och En fantastisk kvinna kan ju vinna statyetter.

Vilken kändis ser du mest fram emot att se?

– Fina och duktiga Gustaf Skarsgård kommer till vårt Viewing-party som jag inte sett på länge. Honom ser jag mycket fram emot att träffa.

Är det sant att det finns folk som sitter i ens stol när man går på toaletten?

– Ja, det är sant. De som sitter där kallas seat-fillers. Vi gör likadant på Guldbaggegalan, som jag är med och arrangerar.

Om Call me by you name vinner blir det andra året i rad som en hbtq-film vinner Best Picture. (Moonlight 2017).

Kommer det att hända?

– Det vore fantastiskt. Den är min favorit. Så skickligt skådespeleri, främst av Timothée Chalanet och så fin stämning i filmen plus vacker musik.

Oscarsgalan visas på Aftonbladet TV söndag den 4 mars klockan 20.00.