Hon var en av de största sångartisterna och när hennes ”Min soldat” släpptes under Andra världskrigets beredskapsår blev hon om möjligt än mer populär. Född som Schönström 1907 i Eslöv växte hon upp men sin mamma och tre syskon. Hennes far var militär men avled redan när Ulla var 6 månader.
Teatern kom in tidigt i hennes såväl som hennes systers liv. Systern, Margareta gifte sig med Thor Modén och det var via honom som Ulla efter sin scendebut på Helsingborgs Stadsteater fick kontakter som förde henne till Stockholm.
Hennes första skiva kom redan 1929 på skivmärket Pathé och hon blev snabbt populär i en bred krets. Så pass att hon till och med fick erbjudande om en karriär i USA.
Men Ulla Billquist ville stanna i Sverige.
Hennes privatliv har i det offentliga huvudsakligen handlat om hennes många äktenskap. Fritiof Billquist som hon fick dottern Åsa med, Wollmar Sjögren och under hennes riktigt stora storhetstid med ackompanjatören Gunnar Hahn.
Under ytan var Ulla Billquist en annan än vad publiken fick se på scen. I bookleten som Lasse Zackrisson satt ihop till den CD-box som släpps idag, återges dottern Åsas beskrivning av modern som skygg och med ett uselt självförtroende.
Ulla Billquist beskrivs som en bohemnatur med en konstnärssjäl och under 40-talet umgicks hon också i konstnärskretsar. Hennes bästa vän var den homosexuella konstnären Bengt Carlberg.
När hon den 6 juli 1946 hittades död i sitt hem så blev det spekulationer om hennes olyckliga liv med tre spruckna äktenskap bakom sig som diskuterades.
Lasse Zachrisson har dock en annan historia. Han har pratat med väninnor som fortfarande idag vill vara anonyma när de berättar om Ulla Billquist sista dag i livet.
lördag kväll den 6 juli dök hon inte upp på en planerad spelning i Karlstad.
Istället låg hon hemma i sin lägenhet med sin kvinna. De två hade beslutat sig för att ta sina liv och la sig gemensamt på köksgolvet intill gasspisen. Tanken var att de skulle gasa sig till döds. Inga brev skulle lämnas, att hon och hennes kvinna skulle hittas tillsammans i samma säng, skulle bli förklaring nog.
Men när Ulla somnat in vågade inte hennes väninna fullfölja utan hon lämnade lägenheten.
Lasse Zachrissons berättelse baseras inte på några offentliga källor, utan på information från en väninna till den kvinna Ulla Billquist sägs ha älskat.
CD boxen släpps idag i handeln. Den består av 17 CD med inspelningar från tiden 1929-1946. Totalt 432 låtar. Dessutom följer en 200-sidig booklet med i boxen.

Lyssna på P4s intervju med Lasse Zachrisson i efterhand