Branschtidningen Restaurangvärlden listar i sitt senaste nummer de mest lönsamma restaurangverksamheterna i Sverige. Totalt har man tittat på 9000 verksamheter i landet och gått igenom verksamhet och resultat för 2009.
Listan toppas av hamburgerkedjan McDonald’s med MAX Hamburgerrestauranger i hasorna. Mest lönsamma ”renodlade” restaurang är på femte plats Sturehof i Stockholm.
För första gången tar sig en annan ”renodlad” verksamhet in på listan. På plats 54 återfinns GG Göteborg som är företaget bakom Gayklubben Gretas. 2009 års vinst på drygt 3,3 miljoner kronor är en rejäl ökning från 2008 års förlust på minus 875 kronor.
Gretas som drivs av klubbprofilen Aslan Ekmekci och firar i år 10 och är därmed den äldsta gaynattklubben i Sverige.
I Restaurangvärldens listning kan man notera att Greta är den femte mest lönsamma krogen i Göteborg och att man toppar listan på högsta vinstmarginal med 39,54%.
Grattis Aslan! Hur firar ni detta?
– Vi firar detta genom att göra en stor satsning på Gretas, samtidigt som vi ska åka med hela personalen till Paris. Och självklart ska vi bjuda all personal till QX Gaygala i Stockholm. Det ska bli så kul!
– Ni har vänt en förlust 2008 till stor vinst – hur har ni lyckats med det?
– År 2008 var det finanskris i hela världen, men Gretas hade även då en stor vinstresultat, men Gretas köpte aktier i olika bolag, och detta i sin tur gör att det blir minusresultat i rapporten, men förlust har vi aldrig haft.
– Hur arbetar ni för att behålla lönsamheten framåt?
– Vi fortsätter att satsa och renovera löpande hela tiden, samtidigt som vi alltid har olika shower och tillställningar. Och vi har väldigt många stamgäster som vi är väldigt måna om. Vi har nu funnits i drygt 13 år och kommer att finnas många år till. Många kommer och går men Gretas består.
– Har du några goda råd till andra gayentreprenörer?
– Man måste satsa för att vinna, och självklart vara på plats så ofta det går, och lyssna på vad gästerna vill, och inte spela ägare och vara märkvärdig.
– Vad händer i december på Gretas?
– Vi har öppet Juldagen och Nyårsafton till 22-05. Det kommer självklart att bjudas på show samt sexiga GoGodansare. Övriga helger i december har vi såklart öppet med olika happenings . Julafton är helig, då har vi stängt. Då kommer tomten hem till vår lilla son, och vi måste vara där för att släppa in Jultomten!