Hazel Svensson

Hazel Svensson är ordförande för Värmland Pride och initiativtagare till klubb Stolz, den första gay och queerbaren i länet på tio år. Ikväll blir det fest och QX har snackat med Hazel om Stolz och törsten för en hbtq-klubb.

Vad är Stolz? 

– Stolz är en nattklubb och lounge främst riktad till HBTQ+personer i Värmland. Poängen är ju dock att ALLA ska känna sig trygga och välkomna i vår krogmiljö. Stolz kom till efter att många HBTQ+ personer under 2017 hörde av sig till Karlstadskommun och efterfrågade en hbtq+vänlig utemiljö. Under 2018 kopplades således jag och ett gäng andra aktivister samman med en krögare i Karlstad som möjliggjorde för oss att driva en nattklubb.

Hur har folk reagerat? 

– Reaktionerna har varit övervägande positiva, många har sagt att ”äntligen kan jag gå ut” eller ”nu känner jag mig trygg trots att jag druckit ett par öl”. Det tycker jag känns fantastiskt, att vi lyckats skapa detta i ett såpass glesbefolkat län som Värmland.

Vad tycker du om utbudet av mötesplatser i övrigt? Finns det en efterfrågan? 

– Det finns definitivt en efterfrågan på gaybarer och queerklubbar, eller RFSL-cafén på landsbygden. I Värmland har vi den stora turen att kollektivtrafiken till många orter går även under nätterna vilket jag tror har hjälpt oss dra folk även från karlstadsomnejd.

– Utbudet är jag lite besviken. Jag tror dock att det kan bero på ett bristande samarbete mellan olika aktörer. Det privata måste bidra med kapital, de ideella med arbete, engagemang och passion, samt det offentliga med möjliggörande och marknadsföring. Annars går det i stöpet och jag är oerhört glad att vi fått till just ett sådant samarbete i Karlstad och Värmland.