Först: Vilken underbar kväll för våra grannar i öst! Finska Årets Homo-vinnaren Saara Aalto tog sig vidare i kväll med sin svenskskrivna Monsters. Ett underbart besked för alla som gillar snygg pop paketerat i ett showigt paket. Det var verkligen inte självklart att Saara skulle ta en finalplats då hon tippats hamna utanför strecket i den här starka semifinalen. Men hon gav järnet när det gällde och sjöng Finland till final. Det är dessutom en skön revansch för landet som inte varit i final sedan 2014. Heja!

Irlands Ryan O´Shaugnessy sjöng sig också till final med sitt fina nummer där två grabbar kommer in en bit i låten och myser runt på scenen i en liten snöstorm. Publiken i arenan jublade högt när killarna gjorde entré över en bro och vi är så lyckliga att även tittarna omfamnade låt och nummer.

I övrigt var det verkligen favoriternas kväll: Estlands operalåt, Bulgariens snygga Bones, Tjeckiens skolpojkefunk, Israels kycklingpop och Österrikes gospelhöjdare seglade alla enkelt vidare. Rättvist och självklart.

Litauens nedtonade When Were Old har inte setts som favorit i förhandssnacket men har under veckan seglat upp som en dark horse. Det vackra numret sticker ut mitt i alla färgexplosioner, snurrtricks och pyron. Den blir garanterat toppacerad på lördag. Albanien seglade också vidare, vilket vi också tippade. Stabil rock med medryckande refräng funkar alltid.

Men allra viktigast i kväll var Cyperns avancemang. Eleni Foureiras medelhavspop i modern dräkt är kanske årets absolut snyggaste på alla nivåer. En grymt vass låt och ett framträdande som lätt matchar självaste Beyonce i hetta och proffsighet. Eleni har seglat upp som vinnarkandidat under veckan och toppar nu oddstabellerna. Det skulle vara underbart för tävlingen om en sådan här perfekt korsning av klassisk Eurovision och modern poplåt går och vinner. Efter två ökenår med Jamalas högtravande tråklåt  och Salvador Sobriiiiiils jamande är det dags att ge ESC lite Fuego igen. Aye Aye Aye!

Azerbajdzjans snygga popschlager X My Heart hade inte ett framträdande som matchade låten och landet är för första gången någonsin utan finalbiljett. Andra länder som brukar ta sig till final men fick stå över: Grekland och Armenien.

På torsdag är det dags igen, då försvarar Benjamin Ingrosso de svenska färgerna med Dance You Off!
Heja.