Förra sommaren hade hon årets största sommarhit med Jag trodde änglarna fanns. I sommar har Kamferdrops varit ute på turné med Diggiloo-gänget, 22 konserter på 40 dagar. QX träffade den norska stjärnan för ett snack om Mello-missen, sena fester med Christer Björkman och kärleken till den hemliga flickvännen.
– Vi står på scenen nästan hela tiden då vi gör det mesta ihop. Man körar, dansar och gör duetter i olika konstellationer.
Diggiloo-gänget är trots sina olika artistkonstellationer känt för sin goda sammanhållning, och så även i år.
– Jag var lite nervös innan, men alla är så trevliga. Charlotte Perrelli är liksom Queen och när hon säger nåt så är det bara ”I Bow” (skrattar). Hon är så ödmjuk, proffsig och snäll, men samtidigt har så så mycket pondus att man verkligen lyssnar på henne.
Hur funkar det när till exempel hon är så aktiv i sociala medier, kollar dina kollegor att du har masken på dig innan de tar bild?
– Jag har ju aldrig mask när jag repar, det är så svettigt att sjunga i en mask av ull. Men jo, alla är så försiktiga och frågar alltid.

Så, ångrar du valet att ha mask som Kamferdrops i den här värmen?
– (skrattar) Nä, och för mig var det aldrig ett val, det blev så. Jag tycket det var en kul idé att köra anonymt. Och om jag ska vara ärlig så trodde jag aldrig att det skulle bli en så stor grej med Kamferdrops. Men masken står för frihet för mig och det är mitt budskap: Att man ska få vara som de vill, vara fria och sig själva.

Under 2018 har Kamferdrops släppt tre singlar, Mellolåten Solen lever kvar hos dig och två samarbeten: Folkkär med Frej Larsson och Skina, med Adel.
– När man har en låt som haft över 42 miljoner streams på Spotify så är det lätt att glömma bort att ens låtar faktiskt går bra. Flera har legat topp50 på Spotify och Tusen bitar har 8 miljoner streams, Skina och Solen lever kvar hos dig, över två och en halv miljon var.

Du blev näst sist i deltävlingen i Mello i år, triggar det dig att vara med igen?
– Jag vill vara med igen för att gå till final, sen kan man chilla. Det var kul att gå all in, men jag har aldrig varit mer förkyld i mitt liv än då. Jag var fullproppad av medicin dagen tävlingen ägde rum, och man hör knappt att jag sjunger. Det är en mysig låt men jag vill ha mer tryck nästa gång. I Mello måste det vara catchy på en gång.

Men vi hoppar tillbaka till Folkkär, låten som släpptes innan VM drog igång och som har en video där fotbollspelarna börjar att hångla med varann. Kamferdrops ville markera mot fotbollsvärldens feghet.
– Det är sjukt att VM är i Ryssland och att det inte finns någon öppen spelare något land. Det är så synd för homosexuella blir helt osynliga i sammanhanget. Ryssland behöver ju inte ändra sig om vi inte tvingar dem att göra det. Jag tycker att de olika lagen kunde ha visat att vi inte tycker deras antihomo-lagar är okej. Det blir ju extra viktigt i de här stora ”machosammanhanget” att sätta ner foten, för det handlar om mänskliga rättigheter, inte politik. Därför ville vi göra en video med massor av kärlek.

Och viktigt för dig som själv har flickvän?
– Jag har flickvän och därmed har Kamferdrops det också (skrattar). Vi är ju samma person, men vi uttrycker oss olika. När jag slog igenom hade jag inte flickvän och då fanns det inget att berätta, men nu har jag landat mer i allt och mer öppen i vem jag är.
– Jag tycker det är viktigt att våga vara öppen eftersom många inte är det. Jag har som många andra lagt så mycket tid på att förneka och fundera… men nu är kärleken det mest normala i mitt liv. Så det blir så konstigt att ens kärlek kan provocera så mycket… Jag förstår det liksom inte.

Hur definierar du dig?
– Alla säger att de är emot etiketter. Men jag har alltid gillat tjejer så jag kallar mig lesbisk. Men i Norge är det inte lika tydligt i tal. Vi säger aldrig flickvän eller pojkvän, utan ”kjeresta”.

Diggiloo har aldrig varit mer regnbåge än i sommar: Mariette, Marika Carlsson, Christer Björkman, Ola Salo och Kamferdrops.
– Det är hälften, och det är så coolt. Men jag är ofta i en homomiljö i Norge så för mig är det världens naturligaste grej. Jag gillar att vara i majoritet, det är så befriande att bara få vara. Det är fantastiskt att straight och gay blandas upp, men det är något speciellt i att vara i HBTQ-sammanhang.
– Jag avskyr när straighta killar som ser det som en utmaning att ta hem en lesbisk tjej. Det är hemskt. Vi har inte ett sexigt förhållande som är till för att ”pleasea” män. Våra förhållanden är inte bara en sexig fantasi, de är allt: komplicerade, heta, kärleksfulla, intensiva.

Kommer du gå på Pride?
– Jag tror jag ska göra en grej med Mariette, antingen I Stockholm eller Göteborg men jag vet inte hundra procent.

Och hur är det att vara ute på turné med Mr Mello, Christer Björkman?
– Haha, han är så cool. Det är alltid han, jag och Mariette som stannar uppe längst efter spelningarna. Vi är lite tuffare än de andra (skrattar).