Hur startade Out-TV?
– När kanalen föddes jobbade jag för en holländsk kabel-tv-operatör som startade nya kanaler. En dag vaknade jag och insåg att det inte fanns några kanaler som riktade sig mot gaypubliken. Så jag tyckte att det var hög tid för en sådan intressant och angelägen målgrupp att få en egen tv-kanal. Det fanns så många bra program som aldrig visades för en större massa.
– För även om holländarna säger att de är ett liberalt folk så visas aldrig några program med ”gayinriktning”. Och det tycker jag är synd eftersom det finns mycket bra tv som produceras just för gaycommunityt.
Och nu kommer den till Sverige. Men är det inte lite mossigt med tv-kanaler, många laddar ju hem, köper dvd:n eller kollar streamat?
– Ja, men jag tror fortfarande att det finns en publik som gillar att komma hem, sätta sig i soffan och sätta på tv:n och bara titta. Vi gör allt vi kan för att hitta de bästa programmen så att man verkligen känner att allt bra samlats hos oss.
Köper ni in mycket eller producerar ni något eget material?
– Det mesta köper vi in från internationella marknader. Mycket är ren underhållning, som dramaserier, komedier och livstilsprogram. Men vi försöker också att satsa på de lokala marknaderna. Vi vill steg för steg visa upp olika händelser i olika länder. Vi planerar till exempel att göra inslag från olika Pride-firanden, filmfestivaler, modeveckor och Eurovision.
– Fast vi börjar tryggt och lugnt i Sverige med mycket inköpta program. Men redan i höst kommer vi att börja leta efter nya programledare till kanalen.

Vilken typ av serier och program visar OUTTV?
– Vi kallar vår målgrupp ”gay-minded” och det är med dem i åtanke som vi köper in programmen. Många av serierna hade aldrig fått någon spridning om inte vi visat dom. Några exempel är (gay)serier som Dante’s Cove, Noah’s Arc, Misfits, SKINS och Line of Beauty. Lägg därtill klassiker som Little Britain och Will & Grace. Vi visar även mycket film, filmer som aldrig visats i tv förut. Vi dammsuger olika festivaler för att hitta de bästa filerna.
Kommer den svenska Out-TV att skilja sig från de som finns i andra länder i Europa?
– Större delen av tablån kommer att vara densamma som i andra länder, men vi kommer nog att låta kanalens profil vara lite bredare än vad den var när vi lanserade den i Holland första gången. Allt kanske inte bara är fokuserat på gaypubliken, utan till en bred open-minded publik.
– Dessutom var serier som vi sänt i andra länder i flera fall redan uppköpta av någon annan svensk kanal.
Vilka program med Out-TV som avsändare är du mest stolt över?
– Svårt att säga, men jag gillar flygplanspersonalserien Mile High, ungdomsserien Misfits, Sex & The City-liknande killserien Noah’s Arc, och realityn The A-list om ett gäng bögar i New York. Men jag skulle kunna fortsätta att nämna fler exempel.
Vilken är din absoluta favorit-tv-serie ”of all time”?
– Det är såklart Queer as Folk, som vi såklart snart kommer att visa. Det var det första riktiga gaydramat på tv och förtjänar verkligen en plats i tablån.

OUTTV är tillgängligt i Com Hems utbud.

TRE SERIER I OUT TVs TABLÅ