QX filmrecensent och frilansare Andreas Samuelson har ett stort filmintresse och har jobbat i flera år med sin debutfilm. Splatterkomedin HAGZ – Housewives Alien vs Gay Zombie, kommer nu att få världspremiär på en queerfilmfestival i Åbo. Det är även klart att den kommer att visas på HBTQ-festivaler i Frankrike och Kina. QX tog ett snack med Andreas.

Berätta om din film, vad är handlingen?
– Filmen är både en hyllning till och parodi på gamla B-filmer, främst skräckgenren men även superhjältar, såpoperor och gayporr… Handlingen följer kort och gott en gaykille som förvandlas till zombie samt en psykotisk hemmafru som återupplivas från de döda. Båda löper amok och kaos utbryter.
Hur kommer det sig att du brinner för den här genren?
– Skräck har alltid fascinerat mig sen jag var barn. Mördare, zombies, demoner, blod och splatter. Det är en kul genre att leka med. Sen tycker jag alltid att dålig B-film är roligare än renodlad komedi.
 
Den kommer nu att visas på festivaler framöver, hur kommer det sig?
– När man gör tämligen smal genrefilm är festivaler det säkraste sättet att få den visad, svensk bio är inte intresserad av sådan film. Så jag har skickat ut till en mängd olika festivaler, främst de med skräck och queerteman, och till sist nappade, hittills, tre stycken.
 
Den spelades in för ett tag sedan hur känns det att den åter är på tapeten?
– Det tar alltid tid att spela in och klippa film, speciellt när det inte finns någon budget. Den har ju inte legat och dammat utan det är postproduktionen som tagit över tre år.
 
Hur mycket sex är det i filmen, ser ut att vara en och annan bögsexscen?
– Lagom mycket skulle jag säga. Det behövs ju alltid lite sex i en B-skräckis men eftersom det även är en komedi så är det kanske mer kul än sexigt. Däremot gott om attraktiva skådespelare och i männens fall gott om avklädda sådana också.
 
Och det är inga heterokaraktärer i filmen, har du fått reaktioner på det?
– Nej, hittills har den mest visats för en inre cirkel av skådespelare, team och vänner/bekanta som är ganska öppensinnade och medvetna om filmens upplägg. Men det vore spännande att visa den för en heterosexuell Svensson-publik som inte vet vad de ger sig in på…
 
Vad är din nästa plan filmmässigt?

– Jag har gott om idéer men det krävs tid och pengar. Ska försöka ta lite tid i höst till att skriva och söka stöd samt folk att samarbeta med.