Tobias Norman tittade på tv när han hörde en hög smäll i radhuset, där Tobias och hans partner Kim Ekholm, bor. På ovanvåningen hittar han Kim liggandes i ett epileptiskt anfall. Väl på sjukhuset visar röntgenbilder att det finns en skugga, som tyder på att Kim har en tumör. Efter detta sker en rad komplikationer som kastar omkull Tobias och Kims tillvaro.

Ikväll visas programmet ”Sofias Änglar” där paret får välbehövlig hjälp med sin husrenovering. QX har pratat med Tobias, som berättar om inspelningsperioden och en tid som varit fylld med glädje, men också med sorg.

– När jag hittade Kim på ovanvåningen så ringde jag ambulans direkt. Av rutin så röntgar läkare alltid personer som inte tidigare haft epileptiska anfall och sedan får ett. Kort efter att de upptäckt skuggan på röntgenbilden så tog läkarna in honom för akutoperation. Då upptäckte de att tumören var elakartad och i samband med operationen fick Kim en hjärnblödning vilket gjorde allt ännu mer komplicerat. På grund av hjärnblödningen fick Kim diagnosen hjärntrötthet.

Tobias berättar att efter operationen så fick Kim strålning för att hindra framväxten av tumören. Efter ett tag skulle han gå över till cellgifter.
– Det var emellan strålning- och cellgiftsbehandlingen som vi bestämde oss för att vi ville gift oss ganska omgående. Vi hade pratat om det långt tidigare och redan planerat ett stort bröllop som skulle pågå i tre dagar. Men nu fick vi tänka om.

Kim och Tobias gifte sig en lördag, och på tisdagen veckan efter åkte Kim in för att starta sin cellgiftsbehandling.
– Det var ett jättefint bröllop. Vår präst var homosexuell och vi klickade jättefort. Det gjorde det hela ännu mer speciellt. Det var ära vänner och släkt som deltog. Men Kim var såklart trött och påverkad av all behandling.

Tobias berättar att som anhörig så känner han att han är tvungen att vara den starka i allt det här. Till slut tog det så mycket på honom att han var tvungen att sjukskriva sig, vilket han är än idag.

Sofias Änglar hälsar på

Kim och Tobias tillsammans med Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström.

– Det var Kim som skickade in ansökan. Jag trodde att han skämtade ända fram tills att han sa ”nu kommer Sofias Änglar imorgon för en intervju”. Då förstod jag att det skulle hända på riktigt.

När Kim och Tobias fick reda på att de skulle medverka i programmet så rullade allt på väldigt fort.
– Vi blev överraskade av att de stod i dörren och sa att det var dags att köra igång.

Tobias beskriver inspelningsperioden som tuff, men också givande. Sen Kim fick diagnosen hjärntrötthet så har det blivit viktigt för honom att vila när kroppen säger ifrån, annars kan det hända att han börjar prata osammanhängande och glömmer vad han sagt.
– Men produktionsbolaget var helt otroliga. De var så professionella. De har renoverat hela vårt hus men de fanns också där för oss på ett psykologiskt plan. De fungerade som en ventil för oss där vi kunde prata om allt som hänt och bearbeta detta ytterligare.

Tobias säger att det var otroligt skönt att få hjälp med renoveringen och han tycker det är viktigt att ett gaypar som lever ett vanligt ”Svensson-liv” representeras.
– Vi har två hundar, bor i radhus och kommer bägge från småstäder. Vi är som vilka som helst, som är kära och älskar varandra.

”Vi håller hoppet uppe”

Läkarna har inte lyckats operera bort hela tumören och den är fortfarande aggressiv. I nuläget kan Kim inte genomföra någon cellgiftsbehandling då det är mycket noga att hans strålningsvärden i kroppen inte blir för höga. Trots tidigare tunga behandlingar så har tumören inte dragit sig tillbaka.
– Just nu så försöker vi bara ha koll på hans värden, så att han kan påbörja en ny behandling igen. Men vi håller hoppet uppe, såklart. Allt låter kanske väldigt hemskt och tragiskt. Men det har inte bara varit sorg, utan också mycket glädje och kärlek, säger Tobias.

Sofias Änglar har premiär 29/10 på Kanal 5 kl 20:00