Här, skriv på kontrakten för Så Mycket Bättre-inspelningarna. 

Charlotte Perrellis manager sträcker fram kontrakt som snabbt skrivs på av en hand med mörkt målade naglar. Just nu syns den folkkära sångerskan i nämnd TV4-succé, och nyss kom självbiografiska boken Flickan från Småland.

– Jag skriver om sånt en del vet, och sånt knappt någon vet. Saker som påverkat mig, som att min pappa varit sjuk under perioder av mitt liv. Många uppfattar mig som väldigt stark och det är sådan jag alltid varit. Jag har sett mamma stå pall när pappa var dålig, och det har påverkat mig enormt utan att jag tänkt på det. Jag frågade Anders, min man, när han känner sig behövd. Och han svarade aldrig. Det var ingenting negativt menat, bara att han vet att han kan underlätta för mig, men skulle det skita sig så skulle jag klara mig själv. Då skulle jag kavla upp ärmarna och ta tag i det. Det är något jag bara fostrats till. Så den här processen har varit intressant att förstå varför jag är som jag är.

Titeln på boken kommer självklart av Charlottes älskade födelselandskap, där hennes föräldrar fortfarande har gård. Genom boken får vi följa henne från barndom via dansband och Melodifestivaler till den folkkära ikon hon idag är. Sedan starten av solokarriären har hon också blivit lite av en gayikon. Hon omfamnade tidigt gayfansen, uppträdde på QX Gaygala innan den växte sig stor, och uppträtt på mången Pridefestival.

– Jag kommer från en arbetarklassfamilj och har aldrig gjort skillnad på folk. Det spelar ingen roll vilken sexuell läggning du har, var du kommer från…det har alltid varit självklart för mig att omfamna alla i min publik. En av mina närmaste vänner är ju homosexuell, Mattias (Stafsing), som sminkat och stajlat mig hela min karriär. Han har funnits i mitt liv sedan Vita Lögner, där han var make-up-artist. Han är gudfar till ett av mina barn och min bästa vän. Han lever med sin man sedan tjugo år tillbaka, och att se dem har nog påverkat mig mer än jag varit medveten om.

Du har kallats gayikon, varför gillar regnbågspubliken dig?

– Jag tror att det beror på flera olika anledningar. Bland annat att jag är fördomsfri och min kärlek till den publiken aldrig varit ett spel från min sida. Det finns artister som ser den publiken som några man kan flirta med när det passar, och så har jag aldrig sett det. Sen gillar jag att ta ut svängarna, och det uppskattas. Jag vill göra det lyxigt och stilfullt, men har kanske inte lyckats jämt (skrattar). Mattias har fått använda mig lite som klippdocka, och ibland har jag tänkt ”hur tänkte du där?” Men det var roligt för vi var tidiga med att våga sticka ut, att skapa nåt som fick reaktioner. 

– Sen känner man sig inte alltid som en glammig gayikon (Hon pekar på koftan som täcker den stora magen och skrattar)

Du har tre söner och en fjärde på g, reflekterar man som förälder kring om ens söner skulle vara gay?

– Jag skulle absolut inte tycka det var konstigt eller jobbigt. Idag försöker man som förälder vara transparant, att man får älska vem man vill. På det sättet är det fantastiskt att leva i Sverige under vår tid. Och så där som man resonerade om att man inte får barnbarn stämmer ju inte alls längre, idag kan alla skaffa barn och det är fantastiskt.

Du är känd för de flesta, men har inte haft så många hits…

– Jag förstår vad du menar, men flera låtar har varit framgångsrika i radio, som Höstens sista blomma från senaste plattan. Jag ska inte sticka under stol med att det är kul med hits, men flera album har sålt guld, jag har haft stora musikalroller, programlett de största programmen. Jag har fokuserat på annat än att sitta i studion. Och jag tar bara ett namn ur luften; Hur många hits har Björn Skifs? Han är ändå oerhört folkkär och framgångsrik, så hits är ingen nödvändighet för att bli en omtyckt artist. 

 Apropå hits, i och med Så Mycket Bättre så släpper Charlotte ett gäng tolkningar som kan omfamnas av publiken. Det blir poppigare än på Mitt Liv-skivan, och allt material, producerat av Peter Kvint, blir på svenska. 

– Några låtar är riktigt bra. Det finns en riktig P4-låt som kan bli en långkörare på Svensktoppen. Christer Björkman sa att han älskat om jag ställt upp med vissa låtar i Mello, när jag spelade upp smakprov under Diggiloo i somras. 

Jag älskar Här står jag-mellanakten från Mello 2016. Är den Charlotte fortfarande en del av dig?

– Den är väldigt mycket jag. Om folk tänker på mig så är det nog så, glitter, stort hår, uptempo… Men ibland finns det viktigare saker än att tillfredsställa alla andra. Jag måste få utveckla mitt artisteri, berätta något. Därför ville jag göra Mitt liv, och jag hade gjort om samma resa idag. Plattan sålde guld och jag fick fina kommentarer på det. Sen fattar jag att vissa tyckte det var dötråkigt, men så är det med smaken. En låt i Så Mycket Bättre påminner förresten om popdisco kan jag säga.

Du är nära vän med Magnus Carlsson, har det varit snack om att ni ska göra nåt ihop i Mello? 

– Vi har spelat in en låt för typ 20 år sen. En rikstöntig dansbandslåt som heter Det kommer alltid krypande, men det blev aldrig nåt. Vi har jobbat ihop tidigare men faran är att det blir lite smetigt, folk har svårt att hålla isär det där. Folk ropar” Lena Philipsson” efter en på stan när man har varit med i Melodifestivalen. Dom tänker schlagerkärring som schlagerkärring (skrattar). 

Tre gånger har Charlotte programlett Melodifestivalen (varav en gång hela turnén), hon gjort har gjort åtskilliga mellanakter, och tävlat fyra gånger, varav vunnit två, med Take Me To your Heaven och Hero.

– ”Take me..” gillade jag inte ens första gången jag hörde den, för mig är den för mycket dansband. Det var inte alls det jag ville tävla med i Melodifestivalen, jag ville tävla med nåt coolare som Drömhus hade det året. Jag drog ju nitlotten tyckte jag (skrattar). Men jag är inte dummare än att fatta att den byggt hela min karriär. Den kom ju rätt i tiden med sitt ABBA-sound. Jag gillar den idag för att publiken uppskattar den. 

Hero är modernare. När jag fick förfrågan att göra den fick jag samtidigt förfrågan av att göra Love Love Love som då hette Dance Dance Dance. I mina öron är den lite Gloria Gaynor, och när jag inte valde den gick den till Agnes året efter. Jag kan höra lite av det jag gjorde med låten i Agnes version. Jag älskade den, men med facit i hand valde jag rätt. 

Efter Så Mycket Bättre väntar våren 2019. Från och med januari ska Charlotte ut på konserthusturnén Flickan från Småland, då hon blandar musik med små anekdoter hon tar upp i boken. 

– Det är min första egna konserthusturné och att få åka med eget band och crew är lycka. Det blir en väldigt blandad repertoar med mitt liv-fokus och manus av Edward af Sillén. En låt i Så Mycket Bättre heter också Flickan från Småland så säcken knyts ihop lite. 

Det finns lösa planer på egen krogshow också, men mycket hänger i luften och det beror exempelvis på hur Så Mycket Bättre-tolkningarna går. 2019 är det även 20 år sen ESC-segern…

 – Jag ska inte leda Mello och ingenting annat är klart, men på nåt sätt kommer det antagligen uppmärksammas.

Men just nu är det tolkningar av artister som Eric Gadd, Christer Sjögren och Linnea Henriksson som gäller.

Har du fått frågan om att vara med förut?

– Ja, flera gånger. Men av olika anledningar har det inte blivit av. Som inför första säsongen. Då var det jag, Jöback, Lena Philipsson, Tommy Körberg och några andra och det skulle spelas in på Kanarieöarna. Men alla tackade nej när en person blev tillfrågad. Men jag tänker inte säga vem. Men nu känns det som rätt tajming och vi är ett jättekul gäng. Det blir en bra höst.