På fredagskvällen avgörs det om Sebastian Walldén lyckas ta sig till final i Idol 2018. Hans tolkning av Rihannas ”Love on the brain” tokhyllades av juryn och Kishti Tomita utnämnde honom till den mest talangfulla i programmets historia, vilket gör att han känns som en självklar finalist.

Sebastian själv säger till QX att hela idolresan har varit magisk, men att han inte alls sett sig som en av finalisterna.

– Jag trodde aldrig att jag skulle komma såhär långt. Jag har sjungit i duschen, inget mer. Visst jag har varit stått på scen, tagit på mig en peruk och spelat lite olika karaktärer men jag har aldrig varit mig själv på scenen, så när jag skulle göra det i Idol var det otroligt läskigt.

När jag kom ut sa pappa ”okej bra, skickar du mjölken då?”

Sebastian beskriver sin pappa som ”manlighetens manlighet”. Som ung så försökte han vara någon som han trodde att hans pappa ville han skulle vara.

– Att han skulle bry sig så lite som han gjorde den dagen trodde jag inte. När jag kom ut sa pappa ”okej bra, skickar du mjölken då?”. Det var en piss i Mississippi, det var ingenting.

Hela ”komma ut”-processen i kombination med vanliga tonårsproblem som många handskas med så som sexdebut, första kärleken och att ta reda på vem men man är, gjorde att Sebastians självkänsla var mycket låg.

– När jag var 16 år tänkte jag att jag inte orkade mer. Det kan låta dramatiskt, men det var några gånger jag undrade varför jag levde. Men jag är uppfostrad med massa kärlek och det var det som fick mig att ändra de tankebanorna.

Idag har Sebastian lämnat det bakom sig. Även om det tagit många år att acceptera den han är idag.

– Jag skulle inte byta bort min homosexualitet mot alla pengar i världen.

Rihanna, Amy eller Laleh?

Sebastian har haft tre pang-framträdanden, Rihannas ”Love on the Brain”, Amy Winehouse ”Back to Black” och Lalehs ”Bara vara mig själv”.

Om du måste välja en av de låtarna, vilken hade du valt då?
– Då hade jag valt Rihanna. Det är så mycket känsla i den låten. Jag sjunger den på att annat sätt. Jag visste inte att Rihanna skulle ge mig så mycket känsla. Det liksom känns inuti mig.

Sebastian har en förmåga att gå in i sig själv under vissa framträdanden. Samtidigt som han avskärmar sig från publiken så ger han allt av sig själv.

– Det händer bara, jag vet inte vad det är. Jag blir euforisk på något sätt. Jag glömmer att det är så många tittare, det händer något i mig som inte går att förklara.

Låten ”Love on the brain” valde han att sjunga till sig själv, som ett ställningstagande. Men om Sebastian ska ta sig till final så är han beroende av några andra som ska ta ställning, tittarna.