POIANA BRASOV.
På Club Avalanche i vintersportorten Poiana Brasov utsågs på lördagsnatten den som skall bära titeln Mr Gay Europe ett år framåt. Vinnare i tävlingen, som pågått sedan i onsdags med en rad delmoment, blev italienska Giulio Spatola. Han kan nu, passande nog, bära titeln det år som Rom står värd för EuroPride.
Sveriges deltagare Christo Willesen kom på en i högsta grad hedrande andra plats. Under veckan utsågs han som förstaplacerad i en rad delkategorier: Mr Gay Photogenic, liksom Congeniality (≈lämplighet), framröstad av de medtävlande, liksom ”focus and contribution” (fokus och insats). Folkets röst, som röstades fram på Mr Gay Europes hemsida, togs hem av hemmasonen Nicu Manea.
– Jag vill dedikera denna seger till David Kato, den gayaktivist som dödades i Uganda i januari, sa 2011 års Mr Gay Europe, Giulio Spatola efter segern.
– Att ta hem Mr Gay Europe-titeln ger en utmärkt möjlighet att lyfta situationen för hbt-personer i Italien, sa han vidare. En verklighet där vi dagligen lever med de kastrerande effekterna av sexuell diskriminering. En situation som enkelt kan spilla över till alla italienare som idag får bita i de bittra frukterna av Berlusconis politik. På kartan och i plånboken är vi européer, men inte vad gäller politiken och absolut inte när det gäller vårt tänkande. Det är hög tid att anpassa och utveckla eftersom det inte längre räcker att bara vara italienare.
Spatola uppmanade till ett aktivt hbt-politiskt arbete och uppmanade alla Mr Gay-kandidater världen över att lyfta hbt-frågor i såväl Europa och internationellt.
Evenemanget i den rumänska skidorten flöt utan störningar och arrangörerna framför ett speciellt tack till polisens säkerhetsinsats.

Christo poppis i badbyxa