Si Han, Östasiatiska museets kina-intendent och curator för utställningen, berättar för QX om hur stormakten Kina inte vågar ta emot sån här typ utav konst. Men hur Taiwan, tack vare en samlare, kunde få en inspirationskälla när konsten ställdes ut där.

Det pratas både om Secret Love och Secret Love On Photo. Vad är skillnaden?
– Secret Love är hela paketet och omfattar i sin helhet omkring 250 verk av 30 kinesiska konstnärer. On Photo är ett urval som består av ca 50 st publikens favorit fotografier.

Secret Love är den mest besökta konstutställningen i världen om tabubelagd kärlek. Vad är det som gör den så populär?
– En bra konst med stor variation för konstälskare. Helt nya infallsvinklar för Kinaintresserade att få inblick i landets enorma förändringar. För HBTQ-personer och med röster från det folkrikaste landet Kina ger Secret Love hopp och tro om en mer öppen värld. Vi har lyckat att fånga dessa tre huvudsakliga målgrupper. Ordentlig förstudie och forskning under tre år ger också resultat.

Utställningen har varit på turné runt om i världen. Både i Hong Kong och Taiwan har det under senaste tiden varit folkomröstningar om samkönade äktenskap där det röstades nej. Hur har temat mottagits i de asiatiska länderna som är väldigt konservativa?
– Än så länge har Secret Love inte lyckats visas i den ursprungliga kontexten. Ingen vågar ta emot den i Kina. Däremot har den varit inspirationskälla till en stor utställning i Taiwan, tack vare en rik Hong Kong-baserad samlare som flög till Amsterdam och Stockholm för att titta på utställningen och att få kontakt med konstnärerna. Den har också varit ämne för ett tiotal uppsatser av forskare från flera kontinenter. Förändring tar tid. Varje litet framsteg räknas.

Vilket tillfälle skulle du säga är perfekt att gå på den här utställningen?
– En dejt kanske? Passa på att komma ut när släkt hälsar på framför färgglad konst i vintermörkret? Eller bara för att bli påmind om hur bra vi har det i Sverige?

Utställningen kommer finnas på Östasiatiska till 6/1 2019. TIPS: passa på att besöka det i mellandagarna!